Najnovije vesti

BIVŠI ANALITIČAR CIA OTKRIVA: Putin je dva dana pre 11. septembra pozvao Buša i preneo mu važnu poruku
Foto: Profimedia

uoči terorističkih napada

BIVŠI ANALITIČAR CIA OTKRIVA: Putin je dva dana pre 11. septembra pozvao Buša i preneo mu važnu poruku

Planeta

Predsednik Rusije Vladimir Putin je dva dana uoči terorističkih napada 11. septembra 2001. godine rekao američkom predsedniku Džordžu Bušu da Rusija ima obaveštajne podatke o mogućoj pripremi terorističke akcije, tvrdi bivši analitičar CIA Džordž Bibi u svojoj knjizi.

Knjiga "Ruska zamka: kako naš rat iz senke s Rusijom može da preraste u nuklearnu katastrofu" objavljena je ove sedmice u SAD.

Džordž Bibi je ranije bio na čelu analitičkog odeljenja CIA koje se bavilo Rusijom, a sada radi kao potpredsednik Centra za nacionalne interese u Vašingtonu.

foto: Profimedia

"Putin je pozvao telefonom predsednika Buša dva dana pre tog napada kako bi mu rekao da je ruska obaveštajna služba naišla na signale da se priprema teroristička akcija, da ona dolazi iz Avganistana i da je u pitanju ’nešto što se planira odavno‘“, piše Bibi u svojoj knjizi.

On podseća da je Putin bio prvi strani lider koji je zvao Buša telefonom 11. septembra posle terorističkih napada, kako bi podržao SAD.

U arhivu vesti na sajtu Kremlja postoji vest o telefonskom pozivu, objavljena 10. septembra 2011. godine. Saopšteno je da je razgovor održan na inicijativu američke strane, da je bilo reči o pripremi samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje i rusko-američkom samitu. Navedeno je da su Putin i Buš izjavili da su zadovoljni intenzitetom kontakata u vojno-političkoj sferi, ekonomiji i drugim oblastima.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...