NEMCI PODRŽAVAJU MERKELOVU, ALI NISU ZADOVOLJNI NJENOM VLADOM: Kancelarku i dalje podržava više od polovine birača
Foto: EPA

podrška

NEMCI PODRŽAVAJU MERKELOVU, ALI NISU ZADOVOLJNI NJENOM VLADOM: Kancelarku i dalje podržava više od polovine birača

Planeta -

Nemci vide kancelarku Angelu Merkel kao silu stabilnosti u svetu u krizi, pokazalo je nedavno istraživanje, ali većina anketiranih je nezadovoljna njenom vladom, mada ne u toj meri da bi bili za prevremene izbore, preneo je na internetu "Dojče Vele".

Većina Nemaca je rekla ;da podržava kancelarku Angelu Merkel i da žele da ona ostane na vlasti do kraja mandata - do sledećih parlamentarnih izbora 2021. godine, pokazala je nedavna anketa nemačke RTV ARD.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel i njena saveznica, Socijaldemokratska stranka (SPD) gube na izborima glasove i na nacionalnom i na regionalnom nivou dok jačaju kao manje partije poput krajnje desničarske "Alternative za Nemačku" (AfD) i "Zelenih", ukazuje DW.

Uprkos promenljivom raspoloženju javnosti prema političkim partijama, Merkel i dalje ima podršku većine od 56 odsto, što je čini najpopularnijom političarkom u Nemačkoj. Ministar spoljnih poslova Hajko Mas iz SPD je na drugom mestu sa 43 odsto podrške među biračima.

Većina Nemaca (58 odsto) smatra da Merkel lično donosi dobro njihovoj zemlji, uprkos krizama u svetu. Najviše od te ocene odudaraju odgovori birača AfD-a kojih 78 odsto Angeli Merkel ;daje negativnu ocenu. Iako Merkel i dalje uživa visoku pozitivnu ocenu, svega 33 odsto Nemaca je reklo da je zadovoljno njenom vladajućom koalicijom. Još više, 74 odsto ispitanika smatra da narod ne dobija mnogo od obećanja koja je dala savezna vlada.

Bez obzira na to, Nemci nisu spremni da napuste vladajuću koaliciju. Većina od 61 odsto kaže da bi sadašnja vlada trebalo da ostane do parlamentarnih izbora 2021. godine. Na pitanje kako bi glasali da su izbori sada, na prvo mesto je došla CDU Angele Merkel sa 27 odsto, zatim "Zeleni" sa 23 odsto, ali je AfD treća mestu sa 15 odsto.

Tako izgleda da bi sada na izborima SPD najviše izgubila jer bi, po anketi, spala na još jedan istorijski minimum od 14 odsto, dok je na parlamentarnim izborima 2017. godine dobila 20 odsto glasova.

Anketa je takođe pokazala zabrinutost ispitanika zbog političke atmosfere i strahovanje za budućnost Nemačke. Klimatske promene, tema koja je digla stranku "Zeleni" do uspeha, glavna je briga Nemaca.

foto: EPA / Oliver Hoslet

Među anketiranima je 76 odsto reklo da je veoma zabrinuto da im promena klime uništava način života. Taj procenat je najmanji među glasačima desničarske AfD, 47 odsto.

Na pitanje o tome šta misle o tekućoj politici, 83 odsto Nemaca je reklo da je zabrinuto da je polarizacija sve veća, a 74 odsto je zabrinuto jer smatra da političke partije nisu u stanju da nađu zajedničke odgovore na važna pitanja.

Ispitanici su bili podeljeni o budućnosti nemačkog društva. Neznatna većina od 54 odsto je rekla da se plaši da će nemačka kultura i jezik nestati.

Gledano po strankama, konzervativni glasači su više zabrinuti zbog te promene: 58 odsto birača CDU-a i 92 odsto birača AfD-a, a samo 30 odsto "Zelenih" i 28 odsto birača stranke "Levi" (Die Linke) je reklo da je zabrinuto zbog nestajanja nemačke kulture i jezika, preneo je "Dojče Vele".

(Kurir.rs/Beta/Foto: EPA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track