Najnovije vesti

OVA ZEMLJA JE RAJ ZA RADNIKE: Možeš da dođeš 3 sata kasnije na posao, a možeš i da radiš iz vikendice - radno vreme je fleksibilno i to je PRAVO!
Foto: Profimedia

radnička prava

OVA ZEMLJA JE RAJ ZA RADNIKE: Možeš da dođeš 3 sata kasnije na posao, a možeš i da radiš iz vikendice - radno vreme je fleksibilno i to je PRAVO!

Planeta

Kako bi povećali efikasnost i podstakli kreativnost zaposlenih, sve više menadžera, posebno u području informacijske tehnologije i komunikacija, omogućuje fleksibilno radno vreme i nude rad van kancelarije.

Najdalje u tome otišla je Finska u kojoj se, za razliku od mnogih zemalja, fleksibilno radno vreme doživljava kao pravo, a ne kao povlastica radnika.

Istraživanje jedne globalne firme sprovedeno među 39 zemalja pokazuje da 92 posto firmi u toj zemlji zaposlenima nudi fleksibilno radno vreme, a na drugom mestu je Švedska sa 85 posto firmi.

S druge strane, najrigidniju radnu etiku ima Japan sa 18 odsto i Grčka u kojoj samo 26 procenata kompanija ima fleksibilno radno vreme. Od 2011. godine, kad su postali poznati ti podaci, intenzivirane su i rasprave o koristima fleksibilnog radnog vremena širom sveta.

Prema podacima koje navodi BBC, danas ga koriste mnoge velike globalne kompanije a prilagodljiv radni ritam omogućuju i nacionalna radna zakonodavstva, od Finske do Australije i Velike Britanije.

Još 1996. godine Finska je uvela zakon koji većini zaposlenih omogućuju da na posao mogu doći tri sata ranije i otići tri sata kasnije, prenosi Jutarnji list.

Ta mala zemlja s oko 5,5 miliona stanovnika, poznata po svom IT sektoru, sada ide i korak dalje: od 2020. godine vecina stalno zaposlenih imaće pravo odlučiti gde i kada će raditi najmanje pola radnog vremena. Zaposleni će i dalje morati raditi 40 sati nedeljno, ali pritom mogu raditi iz vikendice ili iz omiljenog kafića.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia) 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...