AMERIČKOG ŠPIJUNA KOJI SE OPASNO PROBLIŽIO PUTINU UNIŠTIO TRAMPOV DUGAČKI JEZIK: Evo koliko brzo je CIA morala da ga sklanja iz Moskve (VIDEO)
Foto: EPA

bruka

AMERIČKOG ŠPIJUNA KOJI SE OPASNO PROBLIŽIO PUTINU UNIŠTIO TRAMPOV DUGAČKI JEZIK: Evo koliko brzo je CIA morala da ga sklanja iz Moskve (VIDEO)

Planeta -

U sasvim tajnoj misiji 2017. godine, Sjedinjene Države uspešno su izvukle iz Rusije jednog od svojih najviše pozicioniranih špijuna koji je delovao unutar ruske vlade. To je potvrdilo nekoliko zvaničnika Trampove administracije koji su direktno bili upućeni u ovu akciju, saznaje CNN.

Osoba koja je bila uključena u operaciju rekla je da je izvlačenje Rusa usledilo jer su Donald Tramp i njegova administracija neprestano nemarno i površno postupali sa poverljivim podacima što je dovelo u opasnost američkog špijuna i njegovo otkrivanje.

Odluka o tzv. sprovođenju 'ekstrakcije' dogodila se ubrzo nakon sastanka u Ovalnoj sobi u maja 2017. na kojem je Tramp razgovarao s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i ruskim ambasadorom u SAD-u, Sergejem Kisljakom. Tadašnji direktor CIA-e Makl Pompeo rekao je visokim zvaničnicima Trampove administracije da se o tajnom izvoru već zna previše informacija. Stoga su takvu operaciju izvlačenja pokrenuli obaveštajci kao jedini način da se spasi doušnik kad se proceni da je u neposrednoj opasnosti.

Upitana za komentar, Britani Bramel, šefica odnosa s javnošću u CIA-i, rekla je za CNN: "Vaš narativ da CIA donosi odluke o životu ili smrti na osnovu bilo čega drugog osim objektivne analize i prikupljanja podataka, jednostavno nije istinita. Netačna su nagađanja da je predsednikovo ponašanje sa najosetljivijim podacima, kojima on svakodnevno ima pristup, potaknulo navodnu operaciju izvlačenja.

" Portparol državnog sekretara Mikla Pompea odbio je da kmentariše slučaj. Stefani Grišam, glavna sekretarka Bele kuće za odnose s javnošću ipak se oglasila: "CNN-ovo izveštavanje nije samo netačno, već ima potencijal da dovede nečiji život u opasnost." Ipak, CNN-u je čak pet verodostojnih izvora iz Kongresa, Trampove administracije i obaveštajnih agencija potvrdilo je da se cela akcija odvijala upravo zbog neodgovornog ponašanja Trumpa i njegove administracije s tajnim obaveštajnim podacima.

Ta zabrinutost se dodatno povećala nakon spornog Trampovog sastanka s Lavrovim i Kisljakom u maju 2017. Nekoliko nedelja kasnije, tačnije u junu iste godine, Tramp se na okupljanju G20 u Hamburgu našao u četiri oka s Vladimirom Putinom i nakon sastanka odlučio na vrlo neuobičajeni potez.

Naime, nakon razgovora s Putinom, oduzeo je sve beleške prevodiocu koji je jedini prisustvovao sastanku dvojice predsednika. Nakon toga, obaveštajci su ponovno su izrazili zabrinutost zbog toga što je predsednik možda neoprezno razgovarao o tajnim podacima koje mu dostavljaju obaveštajne službe u vezi Rusije.

Informaciju o američkom tajnom izvoru unutar ruske vlade imala je samo nekolicina najviših zvničnika američke vlade i obaveštajnih agencija. Prema jednom izvoru, osim spomenute osobe unutar ruske vlade nije postojao tako pouzdan čovjek koji je imao pristup tako važnim informacijama o Putinu. CNN stoga ne želi da obavljuje detalje koje ima o špijunu da ga ne bi doveo u opasnost identifikacijom.

Tajno uklanjanje ovako visokopozicioniranog čoveka bliskog Putinu ostavilo je SAD bez jednog od ključnih izvora o unutrašnjem delovanju Kremlja i planovima ruskog predsednika u trenutku kad rastu tenzije između dve zemlje. Američka obaveštajna zajednica smatra Rusiju, zajedno s Kinom, dvema najvećim pretnjama američkoj nacionalnoj bezbednosti.

"Učinjena je neprocenjiva šteta jer ne možete preko noći stvoriti takve veze i zameniti tako važnog čoveka", rekao je bivši visoki obaveštac za CNN.

Američki obaveštajni zvaničnici iz vremena Baraka Obame već su bili zabrinuti za sigurnost dotičnog, ali i drugih američkih doušnika u Rusiji zbog višegodišnje saradnje s SAD-om. Te zabrinutosti su se pojačale početkom 2017. nakon što je američka obaveštana zajednica objavila izveštaj o ruskom uplitanju u izbore 2016. u kojem je rečeno da je Putin osobno naredio tu akciju.

U prvim mesecima dolaska Trampove administracije, odnos s tajnom obaveštajnom službom i postupanje s tajnim podacima dodatno je zabrinjavalo službenike obaveštajnih službi. Kad su konačno donijeli tu tešku odluku, o tome su obavestili Trampa i vrlo mali broj visokih zvaničnika. Detalji operacije izvlačenja iz Rusije ostali su tajni, a ne zna se ni gde je. Predsednik je prethodno obaviješten o izvlačenju, zajedno s malim brojem visokih dužnosnika. Detalji samog vađenja ostaju tajni, a ne zna se ni gde je danas osoba koja je godinama koristila SAD.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track