NEOČEKIVANA ODLUKA PREDSEDNIKA AMERIKE: Trampov rat na odloženo!
Foto: Profimedia

DOBRA VOLJA

NEOČEKIVANA ODLUKA PREDSEDNIKA AMERIKE: Trampov rat na odloženo!

Planeta -

VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp ustuknuo je od pompezno najavljivanog novog udara u trgovinskom ratu protiv Kine, najavivši da će nova carina na robu vrednu 250 milijardi dolara, umesto 1. oktobra, stupiti na snagu 15. oktobra.

Šef Bele kuće je kao razlog za ovaj neočekivani potez naveo „dobru volju“ i zahtev Liu Hea, vicepremijera Kine, jer najmnogoljudnija zemlja na svetu 1. oktobra slavi 70-godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine.

Smanjenje tenzija

Tramp je javnost o odluci obavestio preko Tvitera, poručivši da je „postignut dogovor kao gest dobre volje da se uvođenje nove carine na kinesku robu vrednu 250 milijardi dolara pomeri sa 1. na 15. oktobar“. On je planirao povećanje carine sa 25 na 30 odsto. Ovaj Trampov potez tumači se kao pokušaj smirivanja trgovinskog rata dve najveće ekonomske sile, naročito nakon pretnji iz avgusta da poveća carinu na kinesku robu vrednu 550 milijardi dolara, kao i da će narediti američkim kompanijama da u potpunosti napuste poslovanje u Kini. Do smanjenja tenzija došlo je uoči najavljenog sastanka delegacije dve zemlje kasnije ovog meseca u Vašingtonu. Kinesku stranu će predvoditi upravo potpredsednik He.

foto: Profimedia

Protiv trgovinskog rata

- Niko neće imati koristi od trgovinskog rata, ni Kina, ni Amerika, ni čitav svet. Spremni smo da rešimo konflikt konsultacijama i saradnjom. Potrebni su nam mir i saradnja, što je u suštoj suprotnosti sa eskalacijom trgovinskog rata. Nastavićemo da kroz otvoreno tržište stvaramo dobru klimu za investicije, zaštitu intelektualnih prava, kao i promociju i razvoj moderne industrije. Protekcionizam i tehnološke blokade su nepotrebni - rekao je He, koji je ujedno i glavni ekonomski savetnik predsednika Si Đinpinga.

Nakon najave uvođenja novih, viših carina, Kina je odgovorila recipročnom merom, uz napomenu da neće biti većih taksa na lekove protiv raka i hranu za životinje, koji se uvoze iz SAD. Iz Pekinga je u više navrata isticano da Kina ne želi da ulazi u trgovinski rat.

Protiv trovanja STOP ZA E-CIGARETE
foto: Profimedia

Donald Tramp je izjavio da će njegova administracija zatražiti zabranu hiljada aroma korišćenih u elektronskim cigaretama kao meru borbe protiv maloletničkog korišćenja e-cigareta. Agencija za hranu i lekove će izraditi vodič za uklanjanje sa tržišta svih aroma e-cigareta osim duvana, saopštio je ministar zdravlja Aleks Azar tokom pojavljivanja sa predsednikom i njegovom suprugom Melanijom Tramp.

Vrovni sd uz predsednika STOP ZA IMIGRANTE

Vrhovni sud SAD potvrdio je meru administracije predsednika Donalda Trampa kojom se ograničava mogućnost da migranti iz Centralne Amerike podnesu zahtev za azil u SAD. Neke federalne sudije pokušale su da blokiraju meru administracije kojom se predviđa odbacivanje zahteva za azil svim migrantima koji nisu podneli zahtev za izbeglički status u Meksiku.

(Kurir.rs / Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track