APOKALIPSA BOGATAŠIMA NE MOŽE NIŠTA: Superluksuzna skladišta za kraj sveta nikad traženija, evo gde je najsigurnije! (VIDEO)
Foto: Screenshot

brutalno

APOKALIPSA BOGATAŠIMA NE MOŽE NIŠTA: Superluksuzna skladišta za kraj sveta nikad traženija, evo gde je najsigurnije! (VIDEO)

Planeta -

Pretnja globalnim uništenjem mnogima se čini verovatnom kao što je bilo mnogo puta u prošlosti ali današnja skloništa napravljena po najvišim standardima dosta se razlikuju od onih iz 20. veka.

Globalna potražnja za skloništima u slučaju Trećeg svetskog rata, udara asteroida ili pandemije raste, ali su današnja skloništa luksuznija neko ikad.

Jedna od takvih kompanija je i Vivos koju je osnovao Robert Vicino, preduzetnik iz sveta nekretnina koji gradi i upravlja skloništima vrhunskog dizajna širom sveta.

“Skloništa u prošlosti nisu bila udobna. Bila su siva, metalna, poput broda ili nekog drugog vojnog objekta. A činjenica je da čovečanstvo ne može dugotrajno preživeti u takvom spartanskom, pustom okruženju”, objasnio je Vicino za CNN.

Pripadnici svetske elite poput Bila Gejtsa (za kog se šuška kako ima bunkere na svakom od svojih poseda) odabrali suda dizajniraju svoja skloništa.

Generalni direktor teksaške kompanije Rising S Company, Geri Linč, još je 2016. rekao kako je interes za visoko luksuznim podzemnim bunkerima narastao za 700 odsto u poređenju sa godinom pre, dok je generalna prodaja porasla za 300 odsto od poslednjih američkih predsedničkih izbora.

I dok neki preferiraju da budu sami, drugima je zanimljivije apokalipsu preživljavati u zajednici koja nudi iskustvo sličnije životu u ‘stvarnom svetu’.

Većina od njih uključuje prehrambene namirnice za godinu dana ili više i imaju hidroponske vrtove. Dizajneri razvoja također rade na tome da kreiraju zajednice s članovima upoznatim s raznim veštinama potrebnim za dugotrajno preživljavanje, od lekara pa do učitelja, piše CNN.

Vicino kaže kako je Vivos rasprodao svoja skloništa za zajednice u poslednjih nekoliko nedelja. Jedan od njih, Vivos xPoing nalazi se u Južnoj Dakoti i sastoji se od 575 vojnih bunkera koji su pre bili magacini municije.

Samo postrojenje biće opremljeno kao maleni grad, imaće i pozorište, učionice, vrtove, kliniku, spa i teretanu. Za one koji traže još više luksuza, kompanija nudi i Vivos Europa One, jedinicu predstavljenu kao “moderna Nojeva barka” u bivšem skladištu vojne opreme u Nemačkoj.

Oni koji su već kupili svoja skloništa ne moraju čekati apokalipsu da bi u njima uživali, preporučuje im se ‘beg’ kako bi se jednostavno makli od svega i malo odmorili.

Preferirate li ipak preživljavati apokalipsu sami ili u društvu porodice i pomno odabrane manje količine rodbine ili prijatelja, Opidum je možda najbolje rešenje. Nalazi se u Češkoj, a opisan je kao “najveći milijarderski bunker na svetu”.

Kurir.rs/CNN Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track