EKSPLOZIJA U RUSKOJ SUPER LABORATORIJI: Jedno od dva mesta gde se čuvaju virusi MALIH BOGINJA!
Foto: Profimedia

nema opasnosti

EKSPLOZIJA U RUSKOJ SUPER LABORATORIJI: Jedno od dva mesta gde se čuvaju virusi MALIH BOGINJA!

Planeta -

Eksplozija gasa izazvala je požar u ruskom laboratorijskom kompleksu u kome se skladište uzorci opasnih zaraznih bolesti kao štp su male boginje, antraks i ebola, saopštile su u ponedjeljak ruske vlasti, a prenosi Gardian.

Iz ruskog Državnog istraživačkog centra za virologiju i biotehnologiju negirali su mogućnost da je požar izložio javnost opasnim patogenima.

Do eksplozije je došlo na petom spratu kompleksa Vector tokom radova u sobi za sanitarnu inspekciju. Vector se nalazi u Kolcovu, u novosibirskoj regiji. Virus malih boginja čuva se na samo dva mesta na celoj planeti, u kompleksu Vector i u laboratoriju visokog stepena bezbednosti Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti.

Jedan radnik je nakon eksplozije zadobio opekotine trećeg stepena, a sama eksplozija razbila je nekoliko prozora u zgradi. Požar se navodno proširio kroz ventilacioni sistem objekta, ali je kasnije ugašen.

Ruske vlasti tvrde kako se u prostoriji u kojoj se dogodila eksplozija nisu nalazile biološki opasne materije. Gradonačelnik Kolcova dodatno je umirio javnost izjavom da se u laboratoriji, zbog tekućih sanacijskih radova, u tom trenutku nisu nalazili opasni patogeni.

Državni istraživački centar za virologiju i biotehnologiju Vector veliki je kompleks s 1.600 zaposlenih. Mada se u njemu čuvaju uzorci malih boginja, antraksa, ebole, hepatitisa i drugih opasnih patogena, mala je verovatnoća da su se te opasne materije našle izvan kontrolisanih uslova, piše Science Alert.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) dozvolila je Vectoru da skladišti uzorke malih boginja upravo zbog visokog nivoa bezbednosti i zaštite u objektu.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track