DŽONSON ZVAO KRALJICU DA JOJ SE IZVINI? Nasankao Elizabetu II da aminuje nezakonito raspuštanje parlamenta, a sad vadi fleke
Foto: EPA/Neil Mumms, EPA/Will Oliver

Poniženi premijer

DŽONSON ZVAO KRALJICU DA JOJ SE IZVINI? Nasankao Elizabetu II da aminuje nezakonito raspuštanje parlamenta, a sad vadi fleke

Planeta -

LONDON - Premijer Velike Britanije Boris Džonson telefonom je pozvao kraljicu Elizabetu Drugu nakon što je Vrhovni sud njegovu odluku o petonedeljnoj suspenziji parlamenta proglasio neustavnom!

Iz Dauning strita, sedišta premijera, odbili su da potvrde spekulacije pojedinih medija da se Džonson u telefonskom razgovoru izvinio kraljici jer joj je predložio nezakonito raspuštanje parlamenta, što je ona na njegov nagovor i aminovala.

- Mi nikad i ni pod kojim okolnostima ne komentarišemo sadržaj razgovora između premijera i Njenog veličanstva - navedeno je iz Dauning strita 10.

Nakon poziva kraljici Džonson je održao konferencijsku sednicu vlade, koja je trajala tridesetak minuta i na kojoj je poručio da se ne slaže s presudom Vrhovnog suda, ali da poštuje njegovu nezavisnost.

foto: EPA

Džonson je u London doputovao iz Njujorka, pošto je skratio svoj boravak na zasedanju Generalne skupštine UN. Iz njegovog kabineta tvrde da je premijer uprkos pritiscima „odlučniji nego ikad“ da sprovede bregzit 31. oktobra.

Uoči jučerašnjeg početka zasedanja Donjeg doma parlamenta (posle zaključenja ovog izdanja Kurira), lider opozicionih laburista Džeremi Korbin rekao je da sada nije vreme da parlament pokuša da Džonsona svrgne s vlasti.

- Jednostavno naš prioritet je da sprečimo izlazak iz EU bez dogovora 31. oktobra - rekao je Korbin.

Pre suspenzije, Donji dom, u kome Džonson nema većinu, usvojio je zakon koji predviđa da premijer traži od EU da odloži rok za izlazak Britanije iz EU ukoliko se ne postigne dogovor do 19. oktobra.

Mogući izbori NAJKRAĆI MANDAT U ISTORIJI

Džonson bi mogao da posegne za vanrednim izborima kao rešenjem. U tom slučaju bi on postao premijer s najkraćim mandatom u britanskoj istoriji. On je u Dauning strit 10 ušao 24. jula. U poslednja četiri veka monarh je samo šest puta vanredno raspustio parlament.

ŠOKIRAO I U NJUJORKU BIZARAN GOVOR PRED GENERALNOM SKUPŠTINOM UN

Pričao o Prometeju i terminatorima

foto: AP

Džonson je u govoru pred Generalnom skupštinom UN u šali uporedio bregzit s najstrašnijim mukama koje je, prema grčkoj mitologiji, trpeo Prometej.

On je u bizarnom obraćanju govorio o „terminatorima iz budućnosti s ružičastim očima“, „zastrašujućim pilićima bez udova“ i „frižideru koji će pištati tražeći još sira“. - Prema grčkoj mitologiji, Zevs je kaznio Prometeja jer je ukrao vatru od bogova i dao je ljudima tako što ga je prikovao na Kavkaz i poslao orla da mu kljuca jetru. Svaki put kad bi se Prometejeva jetra regenerisala, orao bi je iznova kljucao - rekao je Džonson.

Premijer je poručio da bi, ako pojedini članovi britanskog parlamenta isteraju svoj način za sprovođenje bregzita, usledio proces koji bi beskonačno trajao, poput Prometejevih muka.

Potom je poručio da je potencijalna budućnost sveta - distopijska, jer bi tehnologija prožimala svaki deo ljudskog života, i to ne na dobar način.

Kurir.rs/Foto: EPA/Neil Mumms,EPA/Will Oliver

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track