UKRADENI POSMRTNI OSTACI MAHATME GANDIJA: Lopovi na portretu oca indijske nacije u mauzoleju ostavili sramnu poruku! (VIDEO)
Foto: EPA

bruka

UKRADENI POSMRTNI OSTACI MAHATME GANDIJA: Lopovi na portretu oca indijske nacije u mauzoleju ostavili sramnu poruku! (VIDEO)

Planeta -

Lopovi su ukrali deo posmrtnih ostataka Mahatme Gandhija na 150. godišnjicu njegovog rođenja.

Pepeo je uzet iz memorijala u centralnoj Indiji, gde su ga čuvali od 1948. godine kada je Gandi ubijen od strane hinduističkog ekstremiste.

Lopovi su i zelenim bojama napisali reč "izdajnik" preko fotografija tvorca indijske nezavisnosti. Neki hinduistčki ekstremisti Gandija smatraju izdajnikom zbog njegovog zalaganja za hindu-muslimansko jedinstvo.

Ovo je uprkos tome što je Ganhi bio sam pobožni hinduista. Policija u Revi, u državi Madija Pradeš, istražujek rađu istražuju na osnovu radnji "štetnih za nacionalnu integraciju" i potencijalnog kršenja mira.

Mangaldip Tivari, čuvar memorijala u Bapu Bavanu, gde se čuvao pepeo, rekao je da je krađa bila "sramotna". "Otvorio sam kapiju Bhavana rano ujutro, jer je bio Gandhijev rođendan," rekao je za indijsku veb stranicu The Vire. "Kada sam se vratio oko 23:00 [17:30 GMT], video sam da su ukrali Gandhijeve posmrtne ostatke i njegov poster je uništen."

Policija je preduzela akciju nakon što je Gurmit Singh - lider lokalne partije Kongresa - podneo žalbu. "Ovo ludilo mora prestati", rekao je Sing za The Vire. "Pozivam policiju Reva da proveri kamere postavljene unutar Bapu Bavana."

Gandi je vodio pokret nenasilnog otpora protiv britanske kolonijalne vladavine u Indiji, nadahnjujući ljude širom sveta. Većina Indijanaca ga i dalje poštuje kao "oca nacije". Ali hinduistički ektremisti u Indiji optužuju Gandija da je izdao hinduiste jer se složio sa podelom kolonijalne Indije kada su Indija i Pakistan stvoreni kao nezavisne države.

Ubio ga je hinduistički ekstremista u januaru 1948. godine. Posle njegove smrti kremiran je, ali njegov pepeo nije bio bačen u reci, u skladu sa hinduističkim verovanjem. Zbog njegove slave, deo posmtnih ostataka su sačuvani na nizu mesta - uključujući i onaj u Bapu Bavan.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track