POLIVALI SU PO NJIMA OVČIJU KRV I TERALI IH DA PUZE DOK SE PUCALO SVUDA OKO NJIH: Novinar otkriva kroz kakvu torturu prolaze ruski reporteri koji idu na ratište (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

obuka ruske vojske

POLIVALI SU PO NJIMA OVČIJU KRV I TERALI IH DA PUZE DOK SE PUCALO SVUDA OKO NJIH: Novinar otkriva kroz kakvu torturu prolaze ruski reporteri koji idu na ratište (VIDEO)

Planeta -

Svi novinari koji žele da budu ratni izveštači u Rusiji moraju da prođu tešku obuku u posebnom kampu Ministarstva odbrane, u kojem preživljavaju pravo mučenje i neretko zadobiju teške povrede.

Jedan novinar odlučio je da sa javnošću podeli kako to izgleda.

Novinar RIA Novosti, Svjatoslav Pavlov, zatražio je od ruskog Istražnog komiteta da otvori istragu nakon što su ga pretukli u kampu za obuku ratnih dopisnika.

Kamp za trening pod nazivom "Bastion" organizuje Moskovska unija novinara u saradnji sa ruskim ministarstvom odbrane i drugim vladinim bezbednosnim agencijama. Otkako je kamp osnovan 2006, više od 700 novinara i novinskih atašea prošlo je kroz njegov program obuke. 1. septembra 2019. godine, postalo je obavezno za sve ruske novinare koji rade u poslovnicama pod državnom kontrolom da prođu kurs u "Bastionu" pre nego što odu u zone konflikta.

Svjatoslav Pavlov radi u vladinoj agenciji RIA Novosti kao urednik noćnih vesti. Poslat je na trening u "Bastion", jer u nekim prilikama izveštavao iz konfliktnih zona. Na primer, ovog proleća je proveo mesec i po dana u novinarskoj ekipi ruskog ministarstva odbrane u Siriji. Pavlov se pridružio grupi u kojoj je bilo više od 30 novinara za kurs obuke. Grupu su činili pretežno muškarci, ali je bilo i nekoliko žena.

Obuka je počela 15. septembra u mornaričkoj pešadijskoj bazi Crnog mora u Sevastopolju na Krimu. Novinarski pripravnici smešteni su u kasarnu, zabranjeno im je napuštanje baze, i primorani su da marširaju kao puk. Prva dva dana bila su posvećena predavanjima, a onda je počela i praktična nastava.

Prva je bila vežba uloga u kojoj su novinari bili pod vatrom "terorista" koji su igrali mornari iz baze.

foto: Youtube/Printscreen

"Stavljaju licem okrenutim dole prema stenama i kamenju. Izbacili su nas i počeli su da nas šutiraju nekoliko puta - mene lično su oko dva puta šutirali. I to je bilo to, lekcija je bila gotova", rekao je Pavlov.

foto: Youtube/Printscreen

Sledećeg dana novinari su prisustvovali predavanju Nikolaja Ivanova, šefa Ruskog saveza pisaca i penzionisanog vojnika, kog su čečenski separatisti zarobili 1994. Sredinom predavanja počela je još jedna igra uloga. Ovoga puta to je bilo simulacija talačke krize. Pavlov je rekao da su ga vojnici mornaričke pešadije gurnuli, a onda su njegove kolege pripravnici počeli da im stavljaju lice ka zemlji i stavili im vreće na glavu, nakon čega su ih udarali u rebra , pre nego što su počeli da pucaju u vazduh iz svojih pištolja.

foto: Youtube/Printscreen

"Bili smo na kolenima, na laktovima, na sve četiri, koliko god smo mogli, a oni su nas udarali sve vreme. Imao sam relativno sreću u smislu da su mi skinuli vreću jer sam počeo da se gušim u njoj i izgubio sam svest.. Skinuli su mi kesu i rekli: " Pa, ti si umro ", rekao je Pavlov, nastavljajući priču o traumatičnom iskustvu.

"A onda su otišli ​​da muče ostale pola sata. Sipali su ovčju krv na njih, pucali iznad glava i terali ih da rade čučnjeve", dodao je.

Posle simulacije, novinari su se sreli sa direktorom kursa, pukovnikom Aleksejem Zaharovim. Zaharov je na sajtu naveden kao direktor programa za privatnu obrazovnu kompaniju sa sedištem u Moskvi, pod nazivom Centar za odbranu od stresa. On je novinarima rekao da će ih „pravi teroristi tući i još više maltretirati“, zbog čega „vas prebijamo i maltretiramo.“

Pavlov je naglasio da novinari nisu unapred upozoreni o upotrebi sile u Bastionu u svojim metodologijama obuke.

"Oni su jednoj mladoj ženi posekli uho - izrezali su joj naušnicu, i to je to, uho joj je rasečeno. Druga žena je imala histerični napad i odveli su je kolima hitne pomoći. Jednom od momaka iz (RT-ove) arapske redakcije slomljena su rebra, a ja sam imao povrede na licu i telu. Bilo je puno povređenih. Jedan od mojih kolega otišao je u ambulantu da zatraži pomoć, ali rekli su mu: 'Ljudi koji su vas tukli bili su profesionalci, tako da će vam biti dobro'", prisetio se Pavlov.

Kako kaže, napustio je trening kamp istog dana. Novinar je rekao da su najmanje dva pripravnika takođe odustala od programa. U Moskvi je Pavlov potražio lekarsko lečenje, a lekari su mu dijagnostikovali povrede glave, modrice na rebrima i kolenima, ogrebotine na licu, trupu i udovima.

foto: Youtube/Printscreen

Prema lekarskom izveštaju koje je dobio Open Media, Pavlov takođe ima mogući potres mozga. Iz RIA Novosti su obećali da će platiti njegovo lečenje uz kako je rekao, preporuku da zaboravi svoje iskustvo u kampu.

Pavlov traži da se podnesu krivične prijave za prekršaje protiv onih koji su, po njegovim rečima, "učestvovali u nanošenju njegovog zdravlja i nanošenju psihološke patnje". - Ako nešto učinite u vezi s tim, verovatno je da je vam sleduje otkaz otprilike 100 posto - izjavio je urednik Mediazone.

Pojedini mediji u Rusiji primetili su da Pavlove tvrdnje o upotrebi sile u Bastionu odgovaraju segmentu vesti koji je emitovan na državnom televizijskom kanalu Rusija 1. Segment prikazuje novinare prekrivene ovčjom krvlju koja puze kroz prljavštinu, dok „teroristi“ prete i pucaju iznad njih u vazduh. Kad je Pavlov ugledao snimak, rekao je su prikazali samo jedan ugao snimanja iz Bastiona.

"Snimili su većinski snimke ispaljene u vazduh", one koji pokazuju da se tamo ništa naročito okrutno nije dešavalo - rekao je on.

Kurir.rs/Meduza.io Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja