ROBIJAO JE 27 GODINA ZBOG UBISTVA KOJE NIJE POČINIO, A ONDA JE USLEDILO ČUDO! Sada za svaku godinu dobija po MILION DOLARA! A čak ni to nije najlepša vest (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

uništili mu život

ROBIJAO JE 27 GODINA ZBOG UBISTVA KOJE NIJE POČINIO, A ONDA JE USLEDILO ČUDO! Sada za svaku godinu dobija po MILION DOLARA! A čak ni to nije najlepša vest (VIDEO)

Planeta -

Mark Šand (55) iz Hartforda, u Masačusetsu, proveo je skoro 30 godina u zatvoru zbog ubistva koje nije počinio, a sada je federalna porota odlučila da mu dodeli pozamašnu odštetu od 27 miliona dolara.

Tačnije, dobio je milion dolara za svaku godinu provedenu uzatvoru. Kad je izrečena odluka porote svi su počeli da plaču.

Šand je bio osuđen na doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja zbog ubistva Viktorije Sejmor 1986. godine.

Žrtva, inače majka troje dece, upucana je na ulici nakon što je razmena dilera droge krenula po zlu. Među dilerima bila su i braća Stoks.

Policajci su Marka identifikovali kao lokalnog kriminalca i priložili i njegovu fotografiju detektivima iz Springfilda kako bi im pomogli u identifikaciji ubice.

Tri nedelje kasnije, svedok je rekao istražiteljima da je "50 odsto siguran" da je Šand povukao oroz. Braća Stoks identifikovala su Šanda kao pucača, i to su potvrdila na suđenju.

foto: Youtube/Printscreen

Neprofitna organizacija koja preuzima slučajeve ljudi za koje sumnja da su pogrešno osuđeni, preuzela je njegov slučaj 2010. godine, 23 godine nakon presude.

Pronašli su nove svedoke, lažna svedočenja i kršenje zakona koje su izvršili sada penzionisani policajci.

Takođe su pronašli i svedoka koji je potvrdio Markov alibi da je bilo nekoliko kilometara udaljen od mesta gde je izbila pucnjava. U martu 2013. došlo je do novog suđenja, a sudija je naredio da se Mark pusti iz zatvora u oktobru iste godine.

U zamenu za krađu skoro tri decenije njegovog života, država je u početku pristala da plati 450.000 dolara. Zvaničnici nikada nisu morali da se izvinjavaju ili priznaju da su pogrešili.

Šand je tužio grad Springfild 2015. godine zbog postupaka policajaca zbog čijih je radnji lažno identifikovan kao strelac.

foto: Youtube/Printscreen

Tako je sud u petak presudio da mu se isplati po milion dolara za svaku godinu provedenu u zatvoru - ukupno 27 miliona. To, ipak, po Markovim rečima, nije najlepša vest, već činjenica da ga je supruga Mia sve vreme čekala i borila se da istina pobedi.

Kurir.rs Foto: Npr.org

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track