Najnovije vesti

POČINJE TURSKA OFANZIVA NA SIRIJU: Turci poslali prvi vojni kontigent na granicu, Erdogan već rekao da će napasti
Foto: EPA

rat na pomolu

POČINJE TURSKA OFANZIVA NA SIRIJU: Turci poslali prvi vojni kontigent na granicu, Erdogan već rekao da će napasti

Planeta

Turska je poslala devet kamiona natovarenih vojnim vozilima i jedan autobus sa dodatnim snagama na granicu sa Sirijom, nekoliko sati nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio da je turska vojska spremna za operaciju protiv Kurdske radničke partije koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, objavila je turska televizija TRT na svom tvoter nalogu.

Erdogan je juče rekao da će Turska početi vojnu operaciju iz vazduha i sa zemje istočno od reke Eufrat u Siriji. Kako navodi TRT, to je najdirektnija najava vojne ofanzive od kada su Ankara i Vašington odlučile da na severoistoku Sirije, uz granicu s Turskom, uspostave bezbednosu zonu.

Erdogan je upozorio da Ankara nema izbora nego da sama krene u realizaciju formiranja zone bezbednosti s obzirom na mali napredak u saradnji sa SAD po tom pitanju.

Posle osam godina rata u Siriji, Ankara i Vašington su se dogovorili da uspostave zonu duž 480 kilometara sirijsko-turske granice koja zadire 30 kilometara u Siriju.

Turska planira da naseli do dva miliona sirijskih izbeglica u toj oblasti odakle bi proterali miliciju sirijskih Kurda koju smatra terorističkom organizacijom, a koju podržavaju SAD.

Ankara je više puta upozrila da će preduzeti jednostranju akciju i da neće tolerisati pokušaje Vašingtona da blokira taj proces, a rok je bio kraj septembra.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...