UKRAJINA NA NOGAMA: Hiljade izašle na ulice zbog plana za Donbas i poručuju NE KAPITULACIJI (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/EPA

zelenski bez podrške

UKRAJINA NA NOGAMA: Hiljade izašle na ulice zbog plana za Donbas i poručuju NE KAPITULACIJI (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Hiljade ljudi protestovale su u glavnom gradu Ukrajine Kijevu protiv plana predsednika Vladimira Zelenskog.

Zelenski planira da na istoku zemlje, gde se vode borbe s proruskim snagama, budu održani lokalni izbori, što demonstranti vide kao ogroman ustupak Rusiji.

1 / 8 Foto: EPA

Ukrajina, Rusija i posrednici, Nemačka i Francuska, potpisali su u utorak sporazum s proruskim borcima za otcepljenje Donbasa na istoku Ukrajine koji predviđa održavanje lokalnih izbora u tom regionu gde već pet godina traje sukob između separatista i ukrajinskih snaga, u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi.

foto: AP

Mnogi smatraju da je potpisivanje ovog sporazuma korak napred ka primeni mirovnog Sporazuma iz Minska, koji je potpisan 2015. godine pod pokroviteljstvom Francuske i Nemačke.

foto: AP

Sporazum iz Minska predviđa da Ukrajina vrati punu kontrolu nad svojom granicom sa Rusijom, ali tek pošto regioni s većinskim ruskim stanovništvom dobiju široku autonomiju i održe lokalne izbore.

Odredbe sporazuma iz Minska o širokoj autonomiji naišle su na kritike u Ukrajini, što je bila prepreka za realizaciju sporazuma koji Zelenski sada pokušava da oživi.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track