Najnovije vesti

ZAPAD STRAHUJE OD NOVOG KINESKOG ČUDA: Predstavili novi helikopter, a već ga porede sa jednom američkom moćnom letelicom (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

VEĆ U SLUŽBI

ZAPAD STRAHUJE OD NOVOG KINESKOG ČUDA: Predstavili novi helikopter, a već ga porede sa jednom američkom moćnom letelicom (VIDEO)

Planeta

Kina je na vojnoj paradi predstavila i helikopter Z-20 domaće proizvodnje.

"Sva oprema predstavljena na paradi izrađena je u zemlji i u službi je", rekao je general-major Kai Đijun, zamenik šefa kancelarije vodeće grupe za organizaciju vojne parade.

foto: Youtube/Printscreen

To znači da je Z-20 već započeo aktivnu službu u okviru Narodnooslobodilačkih snaga NR Kine (PLA) nakon duže faze testiranja.

Kinesko Ministarstvo nacionalne odbrane potvrdilo je rad na razvoju Z-20 u decembru 2013. nakon što je navodni prvi helikopter primećen na severoistoku Kine. Mnoge slike Z-20 od tada su se pojavljivale na internetu i u kineskim avio-svemirskim časopisima.

Z-20 je prvi kineski helikopter srednje težine koji se može prilagoditi različitim terenima i vremenskim prilikama, a očekuje se da će ga koristiti vojska i mornarica, rekli su vojni eksperti, napominjući da može delovati i na visoravni poput one u Tibetanskoj autonomnoj regiji jugozapadne Kine, gde bi visina mogla da prouzrokuje probleme, uključujući i nedostatak kiseonika.

Helikopter se može koristiti u mnogim misijama, uključujući prevoz osoblja i tereta, pretragu i spasavanje, izviđanje i protiv podmornica, rekli su stručnjaci, napominjući da nijedan drugi kineski helikopter nije tako svestran kao Z-20.

Z-20 mnogi porede sa američkim tzv. "crnim jastrebom" UH-60.

Kurir.rs/Global times Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...