Najnovije vesti

AMERIČKE TRUPE SE POVLAČE DA OTVORE PUT TURSKOJ OFANZIVI NA SIRIJU: SAD okrenule leđa saveznicima Kurdima i prepustile ih Turcima i džihadistima! (VIDEO)
Foto: Profimedia

SVET U ŠOKU!

AMERIČKE TRUPE SE POVLAČE DA OTVORE PUT TURSKOJ OFANZIVI NA SIRIJU: SAD okrenule leđa saveznicima Kurdima i prepustile ih Turcima i džihadistima! (VIDEO)

Planeta

BEJRUT - Američke trupe počele su danas da se povlače iz delova Sirije duž granice sa Turskom, javile su sirijske kurdske snage koje SAD podržavanju.

 

To povlačenje usledilo je posle noćašnje objave Bele kuće da će američke snage u severoistočnoj Siriji da se sklone i otvore put za očekivanu tursku ofanzivu na taj deo Sirije.

Amerikanci time u suštini napuštaju kurdske borce koji su se borili uz američke snage više godina da poraze terorističku organizaciju Islamsku državu.

Sirijske demokratske snage (SDF) saopštile su da se američke trupe povlače u trenutku kada se Turska priprema da napadne oblasti pod kontrolom Kurda na severoistoku Sirije. U saopštenju se upozorava da će ta turska invazija predstavljati udarac za borbu protiv džihadista Islamske države i da postoji pretnja da će oni ponovo ojačati.

"Turska vojna operacija će poništiti višegodišnje plodne borbe kurdskih i arapskih boraca protiv Islamske države i omogućiti vođama te organizacije koji su još živi da izađu iz svojih skrovišta", naveo je SDF u saopštenju.

Kurdska novinska agencija Havar i Sirijska opsevatorija za ljudska prava potvrdile su da su američke trupe počele da napuštaju položaje blizu gradova Ras al Ajn i Tal Abjad.

Kurir.rs/Beta

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...