DOK AMERI I KINEZI EKONOMSKI RATUJU, EVO KO PROFITIRA: Ove dve zemlje su najviše dobile od sukoba ekonomskih divova
Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

TRGOVINSKI SUKOB

DOK AMERI I KINEZI EKONOMSKI RATUJU, EVO KO PROFITIRA: Ove dve zemlje su najviše dobile od sukoba ekonomskih divova

Planeta -

Američki uvoz iz Kine, njenog najvećeg dobavljača, pao je za 12,5 posto zbog tekućeg trgovinskog rata, a Meksiko i Vijetnam su iskoristili situaciju popunivši tu prazninu masivnim povećanjem svojih isporuka u SAD.

Američki uvoz iz Meksika je u poslednjih nekoliko meseci zabeležio najveći rast, sa skokom od 5,5 odsto ili 12,4 milijarde dolara u odnosu na isti period prošle godine, prema najnovijem izveštaju američkog Biroa za statistiku.

Istovremeno, uvoz iz Kine smanjio se za 43,25 milijardi dolara u odnosu na isti period 2018. godine, prenosi Raša tudej.

Drugi neočekivani pobednik u tarifnom sporu između SAD i Kine je Vijetnam, budući da je američki uvoz iz te zemlje porastao za gotovo 34 odsto ili 10,9 milijardi dolara. Zahvaljujući tome, Vijetnam se pomerio za pet mesta na listi najvećih američkih dobavljača - sa 12. na sedmu poziciju.

Takav razvoj situacije je možda i posledica činjenice da određeni broj kineskih proizvođača prebacuje proizvodnju u susednu državu kako bi izbegli nove američke tarife.

Generalno gledano, kineska proizvodna aktivnost snažno je pogođena sporom sa Vašingtonom, budući da je peti mesec zaredom zabeležila pad aktivnosti.

RT navodi i da se ove nedelje u Vašingtonu nastavljaju trgovinski pregovori na visokom nivou s ciljem razrešenja spora između SAD i Kine. Dok američki predsednik Donald Tramp, s jedne strane, tvrdi da je postizanje dogovora vrlo blizu, s druge strane, kineski zvaničcnici nisu spremni da daju tako smela predviđanja, prenose svetski mediji.

Dugotrajni trgovinski i tarifni spor bacio je "senku" na celokupnu globalnu ekonomiju, zbog čega je Svetska trgovinska organizacija (STO) prošle nedelje objavila sumornu prognozu rasta svetske trgovine u 2019. godini, predviđajući rast od 1,2 odsto u odnosu na 2,6 odsto koliko je projektovala u aprilu.

"Pomračenje perspektiva je obeshrabrujuće, ali nije neočekivano", poručio je tada generalni direktor STO Roberto Azevedo.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/ETIENNE LAURENT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track