TURSKI SAVEZNICI ISPROVOCIRALI SAD: Opasno se približili bazi u Siriji, Ameri rešili da pokažu zube! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: EPA

opasno

TURSKI SAVEZNICI ISPROVOCIRALI SAD: Opasno se približili bazi u Siriji, Ameri rešili da pokažu zube! (VIDEO)

Planeta -

Američki avioni F-15 i helikopteri Apač izveli su u utorak "pokaznu vežbu" u Siriji nakon što su vojnici koje podržavaju Turci "veoma približili" američkoj bazi, izjavio je američki zvaničnik.

Incident pokazuje složeno stanje u Siriji jer se 1.000 američkih trupa povlači iz zemlje usred borbi između turskih snaga i sirijskih Kurda.

Američki zvaničnik rekao je da se incident dogodio u blizini Ain Isa, grada 27 klometara od turske granice, gde su se američke trupe povukle sa svojih položaja ranije ove sedmice.

Prema zvaničniku, pripadnici proturske milicije "vrlo su se približili" bazi koju koriste američke i kurdske snage, što dovodi američke snage u opasnost.

Borci koje podržavaju Turci prekršili su sporazum s Sjedinjenim Državama kako se ne bi previše približili američkim snagama i zaprijetili im, dodao je zvaničnik.

Obično vazduhoplovne snage demonstriraju silu tako što lete na maloj nadmorskoj visini iznad suprotstavljenih strana da bi pokazalipotencijalnu snagu, ukoliko je potrebno.

Američka vojska je takođe zvanično kontaktirala tursku vojsku kako bi protestovala zbog rizika za američke snage zbog prisustva boraca koji podržavaju Tursku.

1.000 američkih snaga počelo se povlačiti sa područja ratišta na severu Sirije. Ranije u utorak, ruske vojne snage pojavile su se u Manbidžu posle povlačenja procenjenih 100 američkih trupa stacioniranih u tom gradu.

Drugi američki zvaničnik rekao je ABC Njuzu da bi povlačenje američkih trupa i opreme na severoistoku Sirije moglo potrajati sedmicama. Očekuje se da će se većina trupa biti ransportovana avionima. Oprema će biti prevezena vazduhom i kopnom.

Treći američki zvaničnik rekao je za ABC Njuz da će dodatne vojne snage morati ući u Siriju kako bi prevezle opremu. Ovo uključuje transportna vozila i sve snage koje su potrebne za zaštitu.

Prema ovom zvaničniku, Sjedinjene Države uspostavile su kontakt sa ruskom vojskom, kurdskim snagama i turskom vojskom kako bi osigurale da su svesni da su američke vojne trupe u Siriji fokusirane na povlačenje.

Planu povlačenja koji je odobrio predsednik Donald Tramp predviđa da mali kontingent američkih vojnih snaga ostane u At Tanf Garnizonu, vojnom objektu blizu granice sa Jordanom i Irakom.

U izjavi od ponedeljka, Tramp je rekao da će mali broj vojnika ostat da se obračuna sa preostalim islamistima, ali američki zvaničnici su ranije priznali da je glavna svrha vojnika u At Tanf-u da preči dotok iranskog naoružanja u Siriju.

Kurir.rs/ABC Njuz Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track