OVDE PARE NE VREDE NI ŽUTU BANKU: Ovo je 5 država sa najvećom inflacijom na svetu!
Foto: Profimedia

EKONOMIJA

OVDE PARE NE VREDE NI ŽUTU BANKU: Ovo je 5 država sa najvećom inflacijom na svetu!

Planeta -

NJUJORK - Venecuela je zemlja s najvišom inflacijom na svetu, a iza nje su Zimbabve i Južni Sudan, prenosi Vorld ekonomik forum.

Kriza koja je pogodila Venecuelu uticala je na skok inflacije, koja je u aprilu iznosila 300.000 odsto. Previranja koja su i dalje jaka ukazuju da će ona vremenom sve više rasti, a MMF je procenio da će do kraja godine stopa inflacije skočiti na 10 miliona odsto.

Stopa inflacije u Zimbabveu je nešto ispod 176 odsto, ali postoji mogućnosti da se poveća i opet bude visoka kao u vreme najveće krize u toj zemlji pre deset godina. Već rastu cene osnovnih životnih namirnica kao što su hleb, gorivo i lekovi.

foto: Kurir

Predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva obećao je da će stabilizovati ekonomsku krizu kad je preuzeo vlast od Roberta Mugabea 2017. godine, ali čini se da ekonomska situacija tek treba da se popravi.

Zahid Husein, vodeći ekonomista Svetske banke, kaže da su ekonomski rast i politička stabilnost duboko povezani. - Ali nisu svi oblici političke stabilnosti podjednako dobri, mnogo toga zavisi od stepena u kojem se stabilnost pretvara u dobro upravljanje - objašnjava Husein.

Iza ove tri zemlje slede Argentina i Iran. Druga najveća inflacija u istoriji zabeležena je kod nas, u nekadašnjoj SR Jugoslaviji, gde je stopa inflacije bila 313 miliona odsto.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja