EKSHUMIRAN ŠPANSKI FAŠISTA FRANCISKO FRANKO: Helikopterom mu prebacili kosti iz mauzoleja na groblje (FOTO)
Foto: EPA

ekshumacija

EKSHUMIRAN ŠPANSKI FAŠISTA FRANCISKO FRANKO: Helikopterom mu prebacili kosti iz mauzoleja na groblje (FOTO)

Planeta -

Španske vlasti ekshumirale su danas i prebacile posmrtne ostatke nekadašnjeg fašističkog diktatora, generala Franciska Franka.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima, koji su izvađeni iz velikog mauzoleja u kompleksu Doline palih, helikopterom je prebačen u vojnu oblast u blizini groblja Mingorubio, gde će biti položen.

foto: EPA

Ispred groblja, na kojem je sahranjena i Frankova supruga, okupilo se oko 500 pristalica nekadašnjeg diktatora kako bi dočekali helikopter.

foto: EPA

Okupljeni su vređali španskog premijera Pedra Sančeza, čija je vlada naredila akciju ekshumacije i prebacivanja posmrtnih ostataka.

foto: EPA

Kovčeg je bio ogrnut crvenim platnom sa amblemom porodice Franko, a na njemu je položen venac od lovorovog lišća, na kojem se nalaze simboli španske zastave, prenosi AP.

foto: EPA

Postupak ekshumacije posmrtnih ostataka Franka iz monumentalnog muzeja u kojem je sahranjen 1975. godine, odobren je nakon što je Vrhovni sud nedavno odbio prigovore njegove porodice.

foto: EPA

Vlada se odlučila za ekshumaciju pre nego što se u Španiji održe opšti izbori 10. novembra.

Socijalisti su se dugo borili da izmeste Frankove ostatke iz mauzoleja koji se nalazi u Dolini palih, a posvećen je svim žrtvama građanskog rata u kojem je stradalo oko 500.000 ljudi. Franko je vladao Španijom od 1939. do 1975. godine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track