Najnovije vesti

SVEDOČENJE AMERIČKOG DIPLOMATE U UKRAJINI BI TRAMPU MOGLO DA DOĐE GLAVE: Evo kojih 6 stvari mogu da okrenu istragu o impičmentu! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

skandal drma vašington

SVEDOČENJE AMERIČKOG DIPLOMATE U UKRAJINI BI TRAMPU MOGLO DA DOĐE GLAVE: Evo kojih 6 stvari mogu da okrenu istragu o impičmentu! (FOTO, VIDEO)

Planeta

Visoki američki diplomata u Ukrajini Bil Tejlor izjavio je juče na saslušanju u Kongresu da je predsednik Donald Tramp instruisao zvaničnike da uslove stranu pomoć Ukrajini zahtevima da ta zemlja otvori istragu porodice Džoa Bajdena i predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama 2016. godine.

Tramp uporno poriče da je tražio od Ukrajine uslugu za uslugu.

Tejlor je istakao da mu je evropski ambasador Gordon Sondland rekao da je Donald Tramp od ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog tražio da javno objavi istragu poslovanja Bajdenovih u ovoj istočnoevropskoj državi i stvari povezanih sa izborima 2016. godine.

Diplomata je komitetu rekao da mu je još u julu postalo jasno da se vojna pomoć vredna 400 miliona dolara zadržava dok Zelenski ne ispuni svoje i istraži energetsku kompaniju “Burizma” i navodno ukrajinsko mešanje u američke izbore. Tejlor je naveo da mu je Sonland rekao u septembru da “sve” – što znači vojna pomoć i sastanak s Trampom u Vašingtonu – zavisi od javne objave istrage od strane Zelenskog.

foto: Profimedia

"Sonland je rekao da Tramp želi Zelenskog u javnosti sa izjavom kojom naređuje istrage", izjavio je Tejlor, preneo je NBC njuz.

Na 15 strana svedočanstva on je izneo da je većina poslova Trampove administracije sa Ukrajinom cirkulisala uobičajenim diplomatskim kanalima. Kad je došao na poziciju, otkrio je “zbunjujuću” politiku SAD prema Ukrajini.

Saslušanje je počelo juče u 9.30 ujutru po lokalnom vremenu, a trajalo je više od devet sati, nakon čega su demokrate rekle da je Tejlorovo svedočanstvo pružilo “uznemirujuću sliku Trampovih poslova u Ukrajini”.

Članovi Kongresa istakli su da su njegove izjave ključne i da je Tejlor, ne samo što je popunio rupe iz prethodnih svedočanstva, podvukao direktnu vezu između predsednikovih zahteva za istragu i vojne pomoći. Iako Tramp tvrdi da ovo nije bio slučaj “usluge za uslugu”, Tejlor je opisao dešavanja koja se mogu tako definisati.

Pres sekretar Bele kuće Stefani Grišam rekla je da Tramp nije uradio ništa loše i da je sve ovo “koordinisana kampanja levičarskih političara i radikalnih neizabranih birokrata koji ratuju sa Ustavom”.

Sonland je svedočio prošle nedelje i odbio da odgovori na mnoga pitanja. Od njega nije traženo da dođe i svedoči ponovo, kako tvrdi anonimni izvor upoznat sa slučajem.

"Ali, ako ga budu pozvali on će doći", dodao je taj izvor.

Tejlor je napustio penziju u junu da bi služio kao otpravnik poslova u Kijevu, nakon što je Mari Jovanović naglo povučena sa pozicije ambasadora u Ukrajini na proleće. Jovanović, Sonland i specijalni izaslanik Kurt Voker – za kojeg Tejlor kaže da je pored ministra energetike Rika Perija i Trampovog advokata Rudija Đulijanija bio deo “neregularnog kanala” – ključni su svedoci u istrazi oko impičmenta. Jovanović je rekla da je Tramp lično pritisnuo Stejt department da je skloni, iako nije uradila ništa pogrešno.

Tejlor je takođe rekao da niko u administraciji nije video njegovo saopštenje pre nego što ga je izneo, a ovo su šest njegovih najvažnijih izjava, koje prenosi NBC njuz.

NEREGULARNI DIPLOMATSKI KANALI

Nakon što je zamenio Jovanovićevu, Tejlora je državni sekretar Majk Pompeo uverio da će se američka politika snažne podrške Ukrajini nastaviti i da će podržati njega samog u odbrani te politike.

"Ali, kad sam stigao u Kijev otkrio sam čudnu kombinaciju ohrabrujućih, zbunjujućih i krajnje alarmantnih okolnosti", naveo je Tejlor u svedočanstvu. Delovalo je da postoje dva kanala pravljenja i implementacije američke politike – jedan regularni a drugi veoma neregularni. 

“Neregularni kanal” uključivao je kako je već pomenuto Vokera, Sondlanda, Perija i Đulijanija.

"Napori da se Zelenski natera da javno objavi istragu “Burizme” i navodnog mešanja u izbore 2016. pokazali su kako je spoljna politika SAD potkopana neregularnim naporima koje je predvodio Đulijani", dodao je Tejlor.

ZADRŽAVANJE POMOĆI

Tejloru je 10. jula ukrajinski zvaničnik rekao da ga je Đulijani obavestio da je “malo verovatno” da će doći do planiranog telefonskog razgovora između Trampa i Zelenskog, međutim nedelju dana kasnije Tejlor je na konferencijskom pozivu čuo od osoblja Kancelarije za menadžment i budžet da je pomoć Ukrajini zadržana.

"Sve što je osoba iz Kancelarije rekla je da je direktiva došla od predsednika šefu osoblja Kancelarije. Odmah sam shvatio da je jedan od ključnih stubova pomoći Ukrajini ugrožen", naveo je Tejlor.

"NE ŽELIM DA BUDEM PION"

Kako je Tejlor nastavio da radi na tome da uspostavi poziv između Trampa i Zelenskog, Sondland ga je obavestio da je preporučio ukrajinskom lideru da koristi frazu: “Neću ostaviti nijedan kamen neprevrnut” kad bude sa američkim kolegom razgovarao o istragama.

Ukrajinski zvaničnik je rekao Tejloru da Zelenski “nije želeo da ga koriste kao piona u američkoj reizbornoj kamanji”, što je preneo Sondlandu i Vokeru. Tramp je rekao da su on i Zelenski razgovarali pet dana kasnije, ali da nije imao uvid u njihovu temu.

POMOĆ USLOVLJENA ISTRAGAMA

Ukrajinski zvaničnici saznali su da je pomoć zadržana 29. avgusta, nakon članka u medijima. Početkom septembra Tejlor je razgovarao sa zvaničnikom Nacionalnog bezbednosnog komiteta koji je opisao konverzaciju između Sondlanda i ukrajinskog zvaničnika u Poljskoj.

Sondland je rekao zvaničniku da novac za obezbeđnje neće doći dok Zelenski ne pokrene istragu u “Burizmi”, u kojoj je Hanter Bajden, sin Trampovog političkog rivala, radio u odboru. Tejlor se potom čuo sa ambasadorom Sondlandom, koji mu je rekao da mu je Tramp poručio da želi da Zelenski javno kaže da će Ukrajina istražiti kompaniju i navodno mešanje u izbore u SAD.

foto: EPA/UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

"Sondland mi je takođe rekao da je shvatio da je napravio grešku kad je ranije rekao ukrajinskom zvaničniku da sastanak u Beloj kući zavisi od javne objave istraga. Štaviše, Sondland je rekao da sve zavisi od te objave, uključujući pomoć u obezbeđenju", dodao je Tejlor.

"USLUGE ZA USLUGU" NEMA SAMO U REČIMA

Zvaničnik Nacionalnog bezbednosnog komiteta rekao je 7. septembra Tejloru o razgovoru između Sondlanda i Trampa.

"Tramp je rekao ambasadoru da on ne traži uslugu za uslugu. Ali, Tramp jeste insistirao da Zelenski ode za mikrofon i kaže da pokreće istrage Bajdenovih i uplitanja u izbore", naveo je Tejlor.

On se sledećeg dana čuo sa Sondlandom koji mu je rekao da je poručio Zelenskom i njegovim savetnicima da “iako to nije usluga za uslugu, ako Zelenski ne razjasni stvari javno doći će do zastoja”.

"Razumeo sam da “zastoj” znači da Ukrajina neće primiti vojnu pomoć", Sondland je rekao da se razgovor završio tako što je Zelenski pristao da iznese saopštenje u javnosti, u intervjuu za CNN.

POSAO KAO POSAO

Kad je Tejlor 8. septembra prigovorio zbog Trampovih planova, navodeći da je ludost zadržavati vojnu pomoć zbog političke kampanje, Sondland je pokušao da mu objasni da je Tramp poslovni čovek i kad takav čovek treba da napiše ček dužniku, prvo traži da mu plati dug.

"Ukrajinci nisu ništa dugovali Trampu i zadržavanje pomoći zarad domaćih političkih poena je ludost", naveo je Tejlor. Zadržavanje pomoći okončano je 11. septembra.

Kurir.rs/NBC njuz

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...