PREDSEDNIKU ČILEA GORI POD NOGAMA: Traži rešenje za najveću političku krizu, smenio 8 ministara! (VIDEO)
Foto: Profimedia

PROTESTI NE PRESTAJU

PREDSEDNIKU ČILEA GORI POD NOGAMA: Traži rešenje za najveću političku krizu, smenio 8 ministara! (VIDEO)

Planeta -

Čileanski predsednik Sebastian Pinjera smenio je osam ministra kako bi smirio najveću političku krizu otkako je 1990. Čile ponovo postao demokratska zemlja.

Među smenjenima našli su se ministri unutrašnjih poslova i finansija.

Prošlonedeljni protesti koji su izmakli kontroli, već su naveli Pinjeru, milijardera iz desnog centra koji je na izborima 2017. godine pobedio levicu, da obeća promene u korist radničkih slojeva.

Obećao je da će povećati minimalac i penzije, smanjiti cene lekova i javnog prevoza i osigurati odgovarajuću zdravstvenu brigu.

Pinjera je otpustio ministra unutrašnjih poslova Andreasa Čedvika, svog rođaka i čoveka od poverenja koji se ovih dana našao na meti kritika jer je demonstrante nazvao kriminalcima. Desničara Čedvika zamenio je Gonzal Blumel, a na mesto dosadašnjeg ministra finansija Felipa Laraina imenovan je Ignjasio Brionesa, profesor ekonomije.

"Čile se promenio, pa mora i vlada da se promeni kako bi se suočila sa novim izazovima", rekao je Pinjera u govoru iz predsedničke palate koji je prenosila televizija.

Ovo je treći put da Pinjera pravi reorganizaciju vlade u nešto više od godinu i po dana.

Proteste kakvi do sad nisu viđeni uzrokovalo je poskupljenje karata za podzemnu železnicu za više od tri odsto. Uprkos povlačenju te odluke, nezadovoljstvo u zemlji ne jenjava.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track