Najnovije vesti

AMERIKANCI SPREMNI ZA BORBU, PENTAGON UPOZORAVA: Snažno ćemo braniti naftna polja u Siriji! (VIDEO)
Foto: AP

upotrebiće silu

AMERIKANCI SPREMNI ZA BORBU, PENTAGON UPOZORAVA: Snažno ćemo braniti naftna polja u Siriji! (VIDEO)

Planeta

SAD će na svaki pokušaj oduzimanja naftnih polja od kurdske milicije u Siriji, koja ima američku podršku, odgovoriti snažnom upotrebom sile, bilo da im je protivnik Islamska država ili snage koje uživaju podršku Rusije ili Sirije, saopštio je Pentagon.

Kako je sinoć Rojters, američki ministar odbrane Mark Esper je stav Pentagona potvrdio i na konferenciji za novinare, ističući da će američke snage ostati pozicionirane u delovima koji okružuju naftna polja, koje je nazveo "strateškim oblastima".

On je na pitanje novinara na konferenciji za medije u Pentagonu da li će američke trupe odvratiti i eventualne pokušaje sirijskih ili ruskih trupa da pristupe naftnim poljima, odgovorio potvrdno.

"Kratak odgovor je da, trenutno je tako", rekao je Esper.

On je napomenuo da većinski kurdske Sirijske demokratske snage (SDF), koje uživaju podršku SAD, zavise od prihoda od nafte kako bi mogle da daju novčanu nadoknadu svojim borcima.

Esper je još dodao da među tim borcima ima i nekih koji su zaduženi da čuvaju zatvore u kojima su zatočeni pripadnici Islamske države.

"Hoćemo da budemo sigurni da SDF imaju pristup resursima kako bi čuvali zatvore, kako bi naoružavali svoje vojnike i kako bi nam pružili podršku u misiji protiv ID", naveo je Esper.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...