Najnovije vesti

ISLAMSKA DRŽAVA PROGLASILA NOVOG VOĐU I POSLALA ZASTRAŠUJUĆU PORUKU: Ameriko, NE RADUJ SE zar ne shvatate, MI SMO SVUDA od istoka do zapada! (VIDEO)
Foto: Profimedia, Pixabay

NAŠLI ZAMENU UBIJENOM BAGDADIJU

ISLAMSKA DRŽAVA PROGLASILA NOVOG VOĐU I POSLALA ZASTRAŠUJUĆU PORUKU: Ameriko, NE RADUJ SE zar ne shvatate, MI SMO SVUDA od istoka do zapada! (VIDEO)

Planeta

Islamska država je potvrdila smrt svog lidera Abu Bakr al Bagdadija i imenovala Abu Ibrahima al-Hašimija al-Kuraišija za svog novog vođu - nepoznato ime koje bi moglo da bude pseudonim.

Džihadisti su takođe potvrdili smrt svog bivšeg portparola Abu Hasana al Muhađira u odvojenoj operaciji. Današnja poruka je prva zvanična izjava Islamske države otkako je Donald Tramp pre pet dana najavio Bagdadijevu smrt.

"Žalimo zbog vas ... zapovednika vernika", rekao je novi portparol ID Abu Hamza al Kuraiši.

Međutim, ekstremisti su upozorili Ameriku da se ne "raduje" smrti dvoje visokih ID zvaničnika.

"Ameriko, zar ne shvatate da je Islamska država sada na čelu Evrope i zapadne Afrike? To je produženo od istoka do zapada ", navodi se u saopštenju.

Upozoravajući da ID nije ograničena na Bliski Istok, teroristi su se zavetovali da će se njihova ekstremistička „misija“ nastaviti.

Fanatici ID pozvani su da se zakunu na odanost novom 'kalifu' koji nema preostalu teritoriju ID nad kojom bi mogao vladati.

Sledbenicima ID rečeno je i da poštuju Bagdadijeve reči u svojoj poslednjoj zabeleženoj poruci u septembru, kada je on pozvao svoje sledbenike da oslobode zatvorenike ID iz zatvora.

Više od 10.000 zatvorenika ID drži se u Siriji, dok je u drugom kampu dom oko 70.000 ljudi, uglavnom rođaka ekstremista.

Stručnjak za terorizam Rita Kac rekla je da poruka pokazuje da su ID aktivnosti "žive i zdrave" uprkos Bagdadijevoj smrti.

Danas je u toj poruci bilo malo informacija o novom vođi. Njegova upotreba imena al Kuraiši naizgled je namenjena uspostavljanju veze između sebe i plemena kojem je pripadao prorok Muhamed.

Kurir.rs/Daily mail Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...