PREOKRET U IRAKU, PREDSEDNIK PODRŽAO DEMONSTRANTE: Premijer će da podnese ostavku, idemo na prevremene izbore
Foto: AP/Frank Augstein

irački problem

PREOKRET U IRAKU, PREDSEDNIK PODRŽAO DEMONSTRANTE: Premijer će da podnese ostavku, idemo na prevremene izbore

Planeta -

Irački predsednik Bahram Salih obećao je danas prevremene izbore posle izglasavanja novog izbornog zakona koji će biti u Parlamentu "iduće nedelje", u televizijskom obraćanju u trenutku kada se antivladini protesti ne smiruju u zemlji. Salih je rekao da je premijer Adel Abdel Mahdi spreman da podnese ostavku ako se blokovi u Parlamentu slože oko njegove zamene.

Predsednik je izrazio je podršku demonstrantima ali je rekao da velike promene koje traže treba da se sprovedu ustavnim putem. U Iraku je bilo dva talasa masovnih protesta ovog meseca, a najmanje 250 demonstranta ubijeno je u sukobima sa bezbednosnim snagama.

Demontranti traže ostavku vlade i reviziju političkog sistema uspostavljenog posle invazije predvodjene Amerikom 2003. godine. Proces koji je predsednik predstavio mogao bi da traje više nedelja ili meseci i nije jasno da li će time odgovoriti na zahteve demonstranata.

Demonstranti su se danas sukobili sa bezbednosnim snagama na drugom mostu koji vodi do teško obezbedjene Zelene zone u Bagdadu, a najmanje jedna osoba je ubijena i više od 60 ranjeno. Demonstranti se okupljaju na trgu Tahrir u glavnom gradu Bagdadu od kada su nastavljeni protesti pre gotovo nedelju dana i više puta su se sukobili sa bezbednosnim snagama na mostu Džumhurija.

Okršaji su se sada proširili na drugi, obližnji most, Sanak, koji takodje vodi ka Zelenoj zoni, gde je sedište vlade. Destine hiljada demonstranata pridružilo se protestima da izraze frustraciju političkom elitom. Protesti su koncentrisani u oblastima sa šiitskom većinom i upućeni na vladu gde dominiraju šiiti.

(Kurir.rs/Beta-AP/Foto: AP/Frank Augstein)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track