Najnovije vesti

LAVROV: Bagdadi je američki proizvod! Islamska država je nastala posle nezakonitog ulaska u Irak!
Foto: EPA

OŠTRO

LAVROV: Bagdadi je američki proizvod! Islamska država je nastala posle nezakonitog ulaska u Irak!

Planeta

Lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi bio je proizvod SAD, a njegova likvidacija još nije potvrđena, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Ministarstvo odbrane Rusije je već dalo komentar o Bagdadiju. Želimo da dobijemo dodatne informacije. Sve je bilo objavljeno u slavodobitnom i likujućem stilu, ali naši vojnici za sada analiziraju dodatne činjenice - mnogo onoga što su saopštile SAD oni još ne mogu da potvrde“, rekao je Lavrov.

Ministar je dodao da je „likvidacija teroriste, ako je nje zaista bilo, pošto je Bagdadi već mnogo puta proglašavan mrtvim, verovatno pozitivan korak, ako se ima u vidu njegova štetna uloga u formiranju ISIL-a i u pokušaju da se stvori kalifat“.

foto: AP / Al-Furqan media

Lavrov je, istovremeno, podsetio da je Bagdadi proizvod Sjedinjenih Američkih Država.

"ISIL kao takav je nastao nakon nezakonitog ulaska u Irak, rasturanja iračke države i puštanja ekstremista iz zatvora. To su bili ekstremisti koje su Amerikanci tamo držali, a zatim su ih pustili na slobodu. Zbog toga su u izvesnom stepenu Amerikanci likvidirali onog kog su sami proizveli, ako se to zaista dogodilo“, rekao je Lavrov.

Predsednik SAD Donald Tramp je 27. oktobra saopštio da je likvidiran Bagdadi. Prema njegovim rečima, tokom operacije američke vojske terorista je aktivirao samoubilački pojas, ali je ipak „brzo i precizno identifikovan“.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...