Najnovije vesti

MISTERIOZNI VOZ KIM DŽONG-UNA: Blindirana grdosija ima 90 vagona, spolja ništa posebno, a unutra pršti od luksuza! Jedna stvar je u njemu ipak STROGO ZABRANJENA! (VIDEO)
Foto: EPA / KCNA

putuje samo vozom

MISTERIOZNI VOZ KIM DŽONG-UNA: Blindirana grdosija ima 90 vagona, spolja ništa posebno, a unutra pršti od luksuza! Jedna stvar je u njemu ipak STROGO ZABRANJENA! (VIDEO)

Planeta

Već nam je poznato da severnokorejski vođa Kim Džong-un putuje isključivo vozom, ali je malo ko uspeo da zaviri u njegovu unutrašnjost.

Mnoge priče se vezuju za taj zeleni voz.

 

Nije poznato koliko je i kada Kim koristio voz za putovanja kroz Severnu Koreju, ali ga je njegov otac, prema pričama, koristio za ekstravagantne žurke, teška opijanja i karaoke tokom svojih putovanja po zemlji.

foto: AP

Voz je u potpunosti obojen u zeleno, a prozori su zatamnjeni kako bi identitet putnika ostao tajan. U vladajućoj porodici je decenijama, a i njegovi otac i deda u sličnom stilu išli su na retka putovanja u inostranstvo.


Kim Il-sung je prvi koristio voz i bio mu je glavni štab za vreme Korejskog rata, a nastavio je da ga koristi i nakon toga.

foto: Profimedia

Severnokorejska televizija je u decembru 2011. godine objavila kako je Kim Džong-il preminuo u ovom vozu za vreme jednog putovanja po zemlji.

 

Otac Kim Džong-una je najviše voleo da putuje vozom jer se panično bojao vožnje avionom. Vozom je nastavio da putuje i sadašnji vođa Severne Koreje jer se plaši da bi mogao da bude ubijen ako putuje na drugi način.

foto: AP

Veruje se da voz ima najmanje 90 luksuznih vagona sa visokim obezbeđenjem. Na putovanje uvek ide "flota" od tri voza.

 

Prvi voz je zapravo "izvidnica" koji treba da proveri stanje bezbednosti na pruzi i oko nje. Za njim ide voz u kojem se nalazi vođa i on kreće 20 minuta do sat vremena posle prvog. U trećem vozu nalaze se članovi delegacije, osoblje, ostala oprema i zalihe.

 

Svaki vagon je blindiran i otporan na metke, zbog čega su puno teži od prosečnih vozova. Oni putuju maksimalnom brzinom od 60 km na čas. Opremljen je najmodernijom komunikacionom tehnologijom.

 

Osim toga, vagoni uvek moraju da se cakle, pa ih osoblje glanca i dok je u pokretu.

Iako se po spoljašnjosti ne bi reklo da je u pitanju moderno prevozno sredstvo, navodno, unutrašnjost pršti od luksuza.

 

Opremljen je bogatim nameštajem, među kojim se nalaze i udobne ružičaste kožne fotelje.

foto: Youtube/Printscreen

Na nekim starijim nsimcima se može videti da u vozu postoji i veliki konferencijski sto, televizor sa ravnim ekranom i laptop. Vođa je sedeo na plišanim sedištima, držao sastanak u trpezariji i prisustvovao banketu u vagonu koji je obložen tamnim drvetom.

Osoblje koje se nalazi u vozu može da pripremi bilo koje jelo ruske, kineske, korejske, japanske i francuske kuhinje. Kimov otac je uvek tražio da u vozu budu svež jastog i druge sveže namirnice dok je putovao Sibirom u Rusiju, a skupocena i poznata vina donošena su iz Francuske. On bi se opuštao uz serenadu koju su mu mlade devojke pevale na korejskom i ruskom jeziku.


Nije poznato kako se sadašnji mladi vođa opušta dok putuje vozom, ali zna se da voli švajcarski sir, kristal šampanjac i konjak "Henesi".

 

Ipak, u vozu je jedna stvar ipak strogo zabranjena - nema pušenja.


Kurir.rs
Foto: EPA

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO :

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...