Pinočeov tužilac brani Asanža

Pinočeov tužilac brani Asanža

Planeta -
Baltazar Garson je poznat po agresivnom pristupu u slučajevima koji su vezani za međunarodna ljudska prava, a najpoznatiji je po procesu koji je vodio protiv čileanskog diktatora Augusta Pinočea

LONDON - Internet sajt Vikiliks (WikiLeaks) je saopštio da je angažovao španskog sudiju Baltazara Garsona, koji će njega i njenog osnivača, Australijanac Džulijana Asanaža, zastupati u sudskim sporovima koji se protiv njih vode.

Kako je prenela agencija Asošijeted pres, Vikiliks je saopštio da se Garson nedavno susreo sa Asanžom u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde osnivač sajta, suočen sa mogućnošću da iz Britanije bude izručen

Švedskoj, čeka odgovor na zahtev za azil u Ekvadoru.

Sajt, čije se sedište nalazi u Švedskoj, saopštio je da su Asanž i Garson tokom susreta razgovarali o "novim pravnim strategijama" u sudskim sporovima osnivača Vikiliksa i cele grupe.

Britanski Vrhovni sud odbacio je 14. juna zahtev za ponovno razmatranje žalbe Asanža na odluku suda da bude izručen Švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, čime su iscrpljene sve legalne mogućnosti da se promeni odluka britanskog suda.

On bi se eventualno na ovu odluku mogao žaliti Evropskom sudu za ljudska prava, ali advokati smatraju da to ne bi zadugo sprečilo njegovu ekstradiciju.

Garson je izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog "nedostatka mera zaštite i tranpsparentnosti" u pravnim akcijama koje su preduzete protiv Asanža, navodi se u saopštenju koje je "Vikiliks" postavio na društvenoj mreži Tviter.

Garson je poznat po agresivnom pristupu u slučajevima koji su vezani za međunarodna ljudska prava. Najpoznatiji je po procesu koji je vodio protiv čileanskog diktatora Augusta Pinočea, 1998. godine.

Asanž i njegove pristalice strahuju da bi posle izručenja Švedskoj on bio poslat u SAD i optužen za objavljivanje nekoliko stotina hiljada američkih poverljivih diplomatskih dokumenata na svom veb sajtu. Džulijan Asanž je ranije odbacio optužbe švedskog suda da je seksualno zlostavljao dve bivše volonterke Vikiliksa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track