Ban Ki-mun danas i sutra u BiH
Foto: Rojters

Poseta regionu

Ban Ki-mun danas i sutra u BiH

Planeta -
U Sarajevo će se sastati sa članovima Predsedništva BiH, članovima Kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsedavajućim Saveta ministara BiH i ministrom spoljnih poslova

SARAJEVO - Generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun boraviće u BiH danas i sutra.

U Sarajevo će doputovati u 15 sati nakon čega će se sastati sa članovima Predsedništva BiH, članovima Kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsedavajućim Saveta ministara BiH i ministrom spoljnih poslova.

Planano je i da se Ban Ki-mun obrati poslanicima Parlamenta BiH. Generalni sekretar UN-a će sutra sa presedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem posetiti Srebrenicu i Memorijalni centar Potočari, gde je pokopano je više od pet hiljada ubijenih Bošnjaka iz Podrinja, saopšteno je danas iz Predsedništva BiH.

Pre posete Bosni i Hercegvini je rekao da planira da poseti i Srebrenicu, koja će "dugo progoniti međunarodnu zajednicu".

"Da budem iskren, posebno Ujedinjeni narodi nisu bili sposobni da pomognu tamošnjim ljudima u vremenima kada im je ta pomoć trebala.

To će ostati usađeno u svesti UN-a i sveta zauvek. Nikada ne smemo dozvoliti da se ove stvari, takva tragična dešavanja dogode ponovo", rekao je Ban Ki-Mun. Prema njegovim rečima, zato je međunarodna zajednica 2005. odlučila da se uspostavi principijelna odgovornost za zaštitu civila.

Prošle sedmice Ban je doputovao u Sloveniju, gde je započeo sedmodnevnu turneju na zapadnom Balkanu u sklopu koje je posetio i Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo. Posetom Bosni i Hercegovini, Ban ki-Mun završava balkansku turneju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track