POLJSKI PREMIJER OPLEO PO MAKRONU: Francuska troši manje od 2 odsto BDP na odbranu, pa ih treba pitati što im NATO nije kako bi želeli
Foto: EPA/MILAN KAMMERMAYER

prepucavanje

POLJSKI PREMIJER OPLEO PO MAKRONU: Francuska troši manje od 2 odsto BDP na odbranu, pa ih treba pitati što im NATO nije kako bi želeli

Planeta -

Kritičke primedbe francuskog predsednika Emanuela Makrona u vezi sa NATO poljski premijer Mateuš Moravjecki je nazvao opasnim, ističući da je reč o najvažnijoj alijansi na svetu kada je u pitanju očuvanje slobode i mira.

Makron je prošle nedelje u intervjuu za britanski "Ekonomist" ocenio da je NATO na samrti, a da se Evropa nalazi na ivici ponora.

Francuski predsednik Makron je upozorio članice evropske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica NATO.

NATO je "najvažnija alijansa na svetu kada je reč o očuvanju slobode i mira" i Makronovo dovođenje u pitanje da li njene članice mogu da računaju da će braniti jedna drugu je opasno, rekao je Moravjecki u intervjuu za "Fajnenšel tajms", prenosi Rojters.

"Francuska troši manje od dva odsto bruto domaćeg proizvoda (na odbranu). Smatram da treba postaviti pitanje zašto pojedini apsekti NATO ne izgledaju onako kako bi želeli. A to nije zbog manjka američke posvećenosti alijansi, već pre zbog toga što pojedini evropski saveznici ne učestvuju dovoljno", kazao je Moravjecki, preneo je Rojters.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/MILAN KAMMERMAYER)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track