OSNIVAČ BELIH ŠLEMOVA NAĐEN MRTAV U TURSKOJ: Čelnik lažnih humanitaraca i bivši špijun MI-6 preminuo blizu kuće, sumnja se na umešanost države! (VIDEO)
Foto: Screenshot

misterija

OSNIVAČ BELIH ŠLEMOVA NAĐEN MRTAV U TURSKOJ: Čelnik lažnih humanitaraca i bivši špijun MI-6 preminuo blizu kuće, sumnja se na umešanost države! (VIDEO)

Planeta -

Osnivač organizacije koja je obučavala sirijsku grupu za hitne intervencije "Beli šlemovi" preminuo je u Istanbulu.

Džejms Le Mezurije, osnivač Sirijske civilne odbrane, nađen je mrtav rano jutros u blizini svoje kuće u centralnom istanbulskom okrugu, prenosi Rojters.

To je saopštio njegov komšija koji je i diplomata dodajući da okolnosti u vezi s njegovom smrću nisu jasne.

Kako se navodi, "Belim šlemovima", pripisano je spasavanje hiljada ljudi u područjima koja drže pobunjenici, a koja su bombardovale snage sirijske vlade.

Reč je nevladinoj organizaciji sa kancelarijama u Amsterdamu i Istanbulu, a čije su projekte finansirale Ujedinjene nacije i razne vlade. Bi-Bi-Si je preneo da je Le Mesurije, bivši pripadnik službe MI6, poginuo kada je pao kroz prozor svog stana i da njegove kolege sumnjaju na "moguću umešanost države".

Ipak Sirijske vlasti, kao i Rusija ukazivale su na sumnjivu ulogu Belih šlemova, koji su podržavali protivnike Bašara Al - Asada. On je posle bekstva Belih šlemova iz Sirije organizaciju okakakterisao kao masku islamističke organizacije Al Nusra.

Činjenica da su polovinom godine iz Sirije, aktiviste Belih šlemova evakuisao Izrael, pokazuje za koga rade.

Rusija je više puta optužila Bele šlemove da stoje iza organizacije napada nervnim gasom na sirisjke civile u Dumu, šašza su SAD i zapadni nsaveznici ioptužili sirijske vlasti, i zbog toga i odobrili vazdušne napade na Damask.

Kurir.rs/BBC

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja