RUSIJA UVODI NUKLEARNE RAZARAČE: Nosiće Cirkon i Kalibr projektile, ali će biti nepotopiv zbog nečega što ima prvi na svetu (VIDEO)
Foto: Screenshot

oružje

RUSIJA UVODI NUKLEARNE RAZARAČE: Nosiće Cirkon i Kalibr projektile, ali će biti nepotopiv zbog nečega što ima prvi na svetu (VIDEO)

Planeta -

Ruski naučnici iz Krilovskog državnog naučnog centra (KGNC) rade na izradi specijalnih brodskih zaštitnih konstrukcija koji će u sebi sadržati keramičke materijale i specijalne zaštitne tkanine. Ovi materijali se odlikuju visokim parametrima žilavosti, gde i pored velikih deformacija mogu da zadrže svoja osnovna tehnička svojstva.

Perspektivni eskadarski razarač „Lider“ može dobiti posebne delove konstrukcije koji će biti zaštićeni keramičkom oklopnom zaštitom. Ovo je internet portalu TASS u ponedeljak preneo vodeći konstruktor za čvrstinu i pouzdanost brodske konstrukcije Kirilovskog državnog naučnog centra (KGNC) Valerij Šapošnikov.

„Postoje predlozi o sistemu racionalne strukturne zaštite broda u razvoju“, rekao je Šapošnikov. Specijalista je napomenuo, da se radi o „razvojnim i već testiranim zaštitnim konstrukcijama kod kojih je primenjeni keramički materijali i specijalne zaštitne tkanine“. On je dodao, da će upotreba takvih materijala u izradi broda, značajno smanjiti ukupnu masu njegove zaštitne konstrukcije.

Prema njegovim rečima, ozbiljno povećanje žilavosti keramičkog oklopa ostvareno je upotrebom novih tehnologija prilikom njegove izrade, a koje se mogu znatno deformisati prilikom udara, a da pritom oklopna zađštita zadrži svoja svojstva.

Projekat atomskog razarača nove generacije „Lider“ uključen je u državni program opremanja oružanih snaga (GPV) koji je koncipiran da se ostvari u periodu 2018-2025. Ovu informaciju je agenciji TASS preneo izvor koji se nalazi u sastavu ruske delegacije na Međunarodnom vojno-pomorskom sajmu u Sankt Peterburgu.

Inače, sama izgradnja perspektivnog razarača će trajati najmanje 5 godina. On će se najverovatnije graditi na brodogradilištu Severnoi verfi u Sankt Peterburgu. Ovo brodogradiliše se u poslednje vreme intenzivno modernizuje u cilju osposobljavanja za izgradnju najsloženijih površinskih plovila, kakav je svakako ovaj brod. U svakom slučaju do 2025. godine ruska flota će biti jača za najmanje jedan super-razarač klase 23560 „Lider“.

Treba napomenuti da ruske VMF planiraju da u svoj borbeni sastav prime grupu od ukupno 12 ovih brodova, koji će biti u sastavu Tihookeanske i Severne flote.

Pretpostavke su da će eskadarski razarač „Lider“ (Projekat 23560) biti najnaoružaniji ratni brod na svetu. Ovo plovilo sa svojim deplasmanom od oko 15 hiljada tona će pokretati nuklearni reaktor. Njegov arsenal će se sastojati od preko 200 vertikalnih raketnih lansera u kojima će se nalaziti hiperzvučne rakete "Cirkon", krstareće rakete "Kalibr" , pomorska verzije raketnih sistema PVO i PRO S-500 "Prometej", S-350 "Vitjaz" itd.

Kurir.rs//Russia beyond

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track