Najnovije vesti

MILIJARDER ILON MASK HOĆE DA PRAVI GRAD NA MARSU: Za to mu je potrebno 20 godina i 1.000 svemirskih brodova, a evo koliko bi ga sve koštalo
Foto: Profimedia

ambiciozno

MILIJARDER ILON MASK HOĆE DA PRAVI GRAD NA MARSU: Za to mu je potrebno 20 godina i 1.000 svemirskih brodova, a evo koliko bi ga sve koštalo

Planeta

Direktor kompanje za svemirsku tehnologiju "Spejs eks" Ilon Mask objavio je da će mu biti potrebno 20 godina i 1.000 svemirskih brodova kako bi napravio grad na Marsu, što je njegova dugoročna vizija.

Odgovarajući obožavaocima na Tviteru, Mask je naveo da će "Spejs eks", prema njegovim procenama, morati da izgradi oko 1.000 svemirskih brodova koji će prevoziti teret, infrastrukturu i posadu na Mars tokom 20 godina, s obzirom na to da planetarno poravnanje omogućava let na Mars samo jednom u dve godine.

Mask je nedavno, na proslavi Dana američkog ratnog vazduhoplovstva u Kaliforniji rekao da su njegovi troškovi lansiranja od samo oko dva miliona dolara po letu svemirskog broda, kao i da je konačni cilj postavljanje "samoodrživog grada na Marsu."

On se osvrnuo i na kratkoročne potencijale za svemirske brodove, koji će biti dizajnirani za ponovno korišćenje, a u idealnom slučaju moći će da lete do tri puta dnevno.

To iznosi više od 1.000 letova godišnje po svemirskom brodu, pa će tako moći da se lansira više od 10 miliona tona opreme i zaliha u orbitu godišnje.

Današnji kapaciteti svemirskih brodova i stotinak raketa "falkon" podrazumevaju oko 500 tona godišnje, što znači da ima još puno posla.

Naravno, da bi se na Marsu postavio trajni, održivi grad, tamo mora prvo da se stigne sa posadom.

Postoji još jedan korak između toga, a to je sletanje astronauta na Mesec.

NASA je postavila 2024. godinu kao svoj cilj, a "Spejs eks" se nada da će brod tamo spustiti već 2022. godine kako bi pomogao u pripremama za sletanje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...