NESTVARNE SLIKE IZ VENECIJE: Voda im do kolena, ali sede u kafićima i prodavnicama kao da se ništa nije dogodilo! Turistima ni potop nije problem (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/EPA

4 PLIME UNIŠTILE GRAD

NESTVARNE SLIKE IZ VENECIJE: Voda im do kolena, ali sede u kafićima i prodavnicama kao da se ništa nije dogodilo! Turistima ni potop nije problem (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Trg Svetog Marka u Veneciji ponovo je danas poplavljen i zatvoren za javnost, pošto je grad pogodila plima visoka 150 centimetara što je treći najviši nivo ikad zabeležen.

Sa četiri plime iznad 140 santimetara od ponedeljka, ova sedmica bila je najgora od početka merenja plime u Veneciji 1872. godine.

foto: AP

Gradonačelnik Luiđi Brunjaro procenjuje da je šteta od poplava u gradu od utorka oko milijardu evra.

foto: AP

Uprkos svemu, turisti i dalje pristižu u Veneciju, slikaju se i idu u šoping, kao da im voda nije do kolena. Na fotografijama se može videti da pojedine prodavnice i ugostiteljski objekti i uobičajeno uslužuju goste dok je voda svuda oko njih.

1 / 10 Foto: EPA

Gradski centar za predviđanje plime upozorio je da plima u gradu, koji se u utorak suočio sa najgorim poplavama u proteklih 50 godina, danas mogla da dostigne i 160 centimetara.

Hiljade dobrovoljaca pomaže građanima u poplavljenom gradu.

foto: EPA

Trg Svetog Marka ponovo je zatvoren, samo dan nakon što je turistima i stanovnicima Venecije dozvoljeno da uđu na taj trg.

foto: AP

Izgrađena na nizu malih ostrva, Venecija je posebno osetljiva na kombinaciju povišenog nivoa mora usled klimatskih promena i već ustanovljenog propadanja grada u blato.

foto: EPA

Prema gradskoj službi za praćenje plime, nivo mora oko Venecije je 10 centimetara viši nego što je bio pre 50 godine.

Vlasti u Firenci i Pizi prate vodostaj reke Arno, koji je brzo porastao tokom noći zbog obilnih padavina.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track