Najnovije vesti

ZEMAN STAO NA MAKRONOVU STRANU: NATO bi se izvukao iz kliničke smrti ako bi prestao sa zastrašivanjem Rusije!
Foto: EPA / Koča Sulejmanović

terorizam je neprijatelj

ZEMAN STAO NA MAKRONOVU STRANU: NATO bi se izvukao iz kliničke smrti ako bi prestao sa zastrašivanjem Rusije!

Planeta

Predsednik Češke Miloš Zeman upozorio je danas u Pragu da treba ozbiljno shvatiti ocenu predsednika Francuske Emanuela Makrona da je NATO "u stanju kliničke smrti".

Iz "kliničke smrti" bi NATO, rekao je Zeman, mogao da se izvuče ako odustane od "strategije zastrašivanja Rusije" što čini na svom istočnom krilu, i ako bi krenio protiv pravog, ako ne i svog jedinog neprijatelja - međunarodnog terorizma.

"NATO je zasnovan na principu uglavnom potencijalnog sukoba zemalja, na zastrašivanju - kao što vidimo u baltičkim zemljama" kazao je Zeman na savetovanju Komande Armije Češke.

Ocenio je da je "međunarodni terorizam glavni i pravi, ako ne i jedini neprijatelj" NATO-a čija je struktura "okoštala" što dovodi do toga da se pojavljuju i predlozi za povlačenje iz Avganistana, rekao je Zeman i najavio da će se na predstojećem samitu NATO, u Londonu, usprotiviti tim zahtevima. 

foto: EPA / Koča Sulejmanović

Povlačenjem iz Avganistana "ne samo da bi smo obezvredili žrtve naših vojnika, već bi to bio kukavičluk koji bi imao nesagledive posledice: talibani bi zavladali celom teritorijom Avganistana, likvidirali bi vladu i pretvorili Avganistan u terorističku bazu, što je uostalom Avganistan pre 2001. godine i bio", rekao je Zeman.

Dodao je da je Avganistan najveći prozivođač opijuma na svetu, te bi ta "teroristička baza" imala dovoljno novca za diverzije.

Zeman je podsetio da je 2001. godine rekao: "S teroristima se ne pregovara; s teroristima se ratuje" i dodao da "ta rečenica važi i danas".

Kurir.rs / Beta Foto: EPA / Koča Sulejmanović

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...