Najnovije vesti

PEKING UPOZORAVA TRAMPA: Zaustavite zakon o Hongkongu i ne mešajte se u unutrašnja pitanja Kine!
Foto: Profimedia

najavljuju kontramere

PEKING UPOZORAVA TRAMPA: Zaustavite zakon o Hongkongu i ne mešajte se u unutrašnja pitanja Kine!

Planeta

Kina je danas zatražila od američkog predsednika Donalda Trampa da stavi veto na predlog zakona kojim se pruža podrška ljudskim pravima u Hongkongu i ponovila da će preduzeti snažne kontramere ukoliko zakon stupi na snagu.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izjavio je da zakon o ljudskim pravima i demokratiji u Hongkongu podriva kineske interese, kao i američke u toj specijalnoj administrativnoj oblasti Kine, prenosi AP.

"Tražili smo od SAD da shvati situaciju i zaustavi svoje pogrešno ponašanje pre nego što bude prekasno, spreči ovaj zakonski akt da postane zakon i odmah obustavi mešanje u unutrašnje stvari Hongkonga i Kine", rekao je Geng na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, ukoliko SAD nastavi da pravi loše poteze, Kina će preduzeti snažne kontramere.

Američki Senat u utorak je usvojio predlog zakona o ljudskim pravima i demokratiji u Hongkongu koji bi trebalo da bude upućen u Predstavnički dom Kongresa.

Zakonom je predviđeno da SAD svake godine potvrđuju visok stepen autonomije Hongkonga kako bi opravdao poseban trgovinski status te teritorije, kao i sankcije kineskim i hongkonškim zvaničnicima ako bi suzbijali slobode na toj teritoriji.

Kurir.rs / Tanjug Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...