Najnovije vesti

ODBILA DA USTUPI MESTO BELOM ČOVEKU U BUSU, POSTALA IKONA BORBE ZA GRAĐANSKA PRAVA: Roza Parks dobila statuu u Alabami
Foto: Instagram

DAN ROZE PARKS

ODBILA DA USTUPI MESTO BELOM ČOVEKU U BUSU, POSTALA IKONA BORBE ZA GRAĐANSKA PRAVA: Roza Parks dobila statuu u Alabami

Planeta

Roza Parks je dobila još jednu statuu. Ovoga puta tu čast joj je priredio glavni grad Alabame, Montgomeri. Statua je postavljena u nedelju, na 64-godišnjicu njenog hapšenja zbog odbijanja da se povuče u zadnji deo autobusa.

U nedelju je obeleđen Dan Roze Parks, drugi put nakon što su je zakonodavne vlasti proglasile za ikonu borbe za grašanska prava. Prirešen je niz svečanosti u to ime, koji je uključivao i otkrivanje statue u nedelju popodne. 

"Danas obeležavamo Dan Roze Parks, krojačice i sluškinje, čija hrabrost je bila bila u suprotnosti s njenim stanjem", rekao je prvi gradonačelnik Montgomerija afričko-američkog porekla.

"Na savestan način je doprinosila jednakosti i na taj način postala primer ponizne borbe za ljudska prava", dodao je.

"Nijedna osoba nije bila tako "visoka" čak ni kad bi sela", rekla je guvernerka Kej Ivi.

foto: Profimedia

1. decembra 1955. Parksova je bila u autobusu na putu ka kući kada je odbila da se odrekne mesta na kom je sedela kako bi ga ustupila čoveku bele puti. Zbog toga je uhapšena. Usledio je kolaps u sistemu prevoza u Albami, sve je stalo na 381 dan u organizaciji Martina Lutera Kinga.

Sud je tada odlučio da sedišta za rase budu odvojena i tako je autobuski javni prevoz funkcionisao sve do 1964. kada je donet Zakon o građanskim pravima koji se odnosio na sve zemlje u SAD. 

Mali prkos Parksove je učinio od nje simbol za borbu za građanska prava. Kasnije je Roza dobila posao kao administrativac za kongresmena Džona Konjersa, a bila je osnivač Udruženja građana afričko-američkog porekla pri Kongresu.

Umrla je 2005. u svojoj 92. godini života.

(Kurir.rs/CNN Foto: Printscreen/Instagram)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...