REGRUTOVALI MUSLIMANE I MIGRANTE U RUSIJI: Uhapšeno devetoro osumnjićenih za terorizam
Foto: Profimedia

hizb ut tahrir

REGRUTOVALI MUSLIMANE I MIGRANTE U RUSIJI: Uhapšeno devetoro osumnjićenih za terorizam

Planeta -

Okružni sud u Moskvi izdao je nalog za hapšenje devet osoba iz Zajednice nezavisnih država, osumnjičenih da su povezani sa terorističkom grupom, saopštio je izvor iz Agencije za sprovođenje zakona. Devet osoba osumnjičeno je da su širili ideologiju terorističke organizacije na teritoriji Rusije, sa ciljem podsticanja na pobunu, kao i da su regrutovali lokalne muslimane i migrante koji rade u Rusiji, prenosi Tas.

Uhapšeno je osam muškaraca i jedna žena i preti im zatvorska kazna u trajanju od 10 do 20 godina. U pres službi suda potvrđeno je da je uhapšeno devet osoba, članova međunarodne grupe Hizb ut-Tahrir.

Ranije je saopšteno da su ruske Savezne bezbednosne snage, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, uhapsili dvojicu vođa i sedam aktivnih članova grupe Hizb ut-Tahrir u Moskvi i u gradu Čeljabinsk na Uralu, kao i da je među uhapšenima bilo državljana Rusije i centralnoazijskih zemalja.

foto: Profimedia

Hizb ut-Tahrir (na arapskom "Stranka oslobođenja") je međunarodna panislamistička i sunitska islamistička organizacija osnovana 1953, koja opisuje svoju ideologiju kao islam, i njen cilj je ponovno uspostavljanje Islamskog kalifata radi nastavka islamskog načina života u muslimanskom svetu. U početku je insistirala pre svega na političkoj borbi, da bi se posle niza neuspešnih iskustava na tom polju sve češće okretala militantizmu.

Hizb ut-Tahrir se vodi kao teroristička organizacija u Rusiji i Kirgistanu, a u Nemačkoj je zabranjen.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track