UBIO JE TINEJDŽERA, A SADA TUŽI NJEGOVU PORODICU: Kaže da su na suđenju iznosili lažne dokaze, traži 100 miliona dolara!
Foto: AP/Red Huber/Orlando Sentinel/Pool,File

traži odštetu

UBIO JE TINEJDŽERA, A SADA TUŽI NJEGOVU PORODICU: Kaže da su na suđenju iznosili lažne dokaze, traži 100 miliona dolara!

Planeta -

Džordž Zimerman koji je 2013. oslobođen optužbi za ubistvo nenaoružanog crnog tinejdžera Trejvona Martina, sada tuži njegovu porodicu i pravnike tvrdeći da su tokom suđenja predstavili lažne dokaze.

U tužbi traži 100 miliona dolara odštete zbog klevete, zloupotrebe civilnog postupka i zavere, piše Dejli mejl.

Zimerman navodi da je ključni svedok tužiteljstva 2013. godine bila Rejčel Džintel, kojoj su advokati i porodica govorili šta treba da kaže. Posebno se u tužbi osvrće na Martinovu majku Sibrinu Fulton, koja je tokom suđenja u medijima zagovarala socijalnu pravdu i smanjenje oružanog nasilja.

Leri Klejman, konzervativni pravnik i sadašnji Zimermanov advokat, rekao je kako tužba proizlazi iz zapisa s Martinovog mobilnog telefona koji dokazuju da Džintel nije razgovarala sa njim pre njegove prepirke sa Zimermanom i da je više puta lagala tokom istrage i suđenja kako bi se krivica svalila na njegovog klijenta.

Šta se dogodilo te kobne noći?

Podsetimo, Zimerman se više od mesec dana nakon ubistva Trejvona Martina skrivao od policije pa se tek kasnije dobrovoljno predao. Sve vreme je tvrdio da je nenaoružanog tinejdžera ubio u samoobrani.

17-godišnji Trejvon Martin je kišne noći u februaru 2012. u Floridi nenaoružan i s kapuljačom na glavi išao u posetu ocu. Tada mu je prišao Zimerman, jedan od pripadnika lokalne gradske straže. U Americi je uobičajeno da građani volontiraju u svojim susedstvima i čuvaju stanovnike od potencijalnih napadača ili provalnika, posebno one koji žive u bogatijim krajevima.

foto: Profimedia

Nakon kraće prepirke Zimerman je upucao nenaoružanog Martina, usmrtivši ga na licu mesta. Nakon dolaska policije izjavio je da je Martina ubio u samoobrani.

Zimerman oslobođen optužbi

Na suđenju 2013. godine porota je Zimermana proglasila nevinim. Da je bio osuđen, pretila bi mu kazna zatvora od 30 godina do doživotne.

foto: AP/Red Huber/Orlando Sentinel/ Pool

Tužioci su tvrdili da je ničim izazvan upucao 17-godišnjeg mladića samo zato što je bio crnac. Zimermanova obrana inzistirala je tokom suđenja da se radi o klasičnom slučaju samoobrane, odnosno da je Martin tokom prepirke srušio Zimermana i njegovom glavom udarao o tlo, zbog čega je Zimerman u samoobrani pucao iz pištolja.

Kurir.rs/Index.hr/Dejli Mejl

Foto: AP/Red Huber/Orlando Sentinel/Pool,File

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja