Najnovije vesti

BLER POZVAO UMERENE LABURISTE DA PREUZMU KONTROLU OD KORBINA: Rezultat nas je osramotio! (VIDEO)
Foto: AP

POSLE PORAZA

BLER POZVAO UMERENE LABURISTE DA PREUZMU KONTROLU OD KORBINA: Rezultat nas je osramotio! (VIDEO)

Planeta

Bivši britanski premijer Toni Blair, najuspešniji pripadnik Laburista, danas je pozvao umerene članove u stranci da preuzmu kontrolu od lidera Džeremija Korbina, s obzirom da je, kako kaže, njegov brend "kvazirevolucionarnog socijalizma" propao.

"Preuzimanje Laburističke partije od strane krajnje levice pretvorilo je u glorifikovani protestni pokret sa kultnim ukrasima, krajnje nesposoban da bude kredibilna vlada", rekao je Bler, koji je pobedio tri puta na izborima i bio premijer od 1997. do 2007. godine, preneo je Rojters.

"Rezultat nas je osramotio", ocenio je Bler.

On je naveo da bi se sada samo nekolicina ljudi kladila da Konzervativci neće decenijama vladati i da će, ukoliko ne promeni kurs, stranka biti suočena sa pretnjom da nikad neće ponovo osvojiti vlast.

"Izbor Laburista je da obnove sebe kao ozbiljnu, progresivnu stranku, a ne konkurenta Konzervativcima za osvajanje vlasti u britanskoj politici ili odustane od takve ambicije, u kojem slučaju će vremenom biti zamenjena", rekao je Bler.

On je ukorio Korbina zbog načina na koji je vodio Laburiste do poraza nizom ideja za koje glasači nisu bili zainteresovani.

"On je politički personifikovao ideju, brend kvazirevolucionarnog socijalizma, mešajući krajnje levičarsku ekonomsku politiku sa dubokim neprijateljstvom prema spoljnoj politici Zapada", rekao je Bler.

Laburisti su na izborima osvojili 32,2 procenta, odnosno 203 mesta u parlamentu, 59 manje u odnosu na broj poslanika koje su imali, izgubivši pri tome podršku 7,8 procenata birača.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...