Najnovije vesti

FPO ŽELI DA PONOVO BUDE U VLADI: Ponudili Sebastijanu Kurcu da ponovo naprave tirkizno-plavu koaliciju!
Foto: EPA

slobodarska partija austrije

FPO ŽELI DA PONOVO BUDE U VLADI: Ponudili Sebastijanu Kurcu da ponovo naprave tirkizno-plavu koaliciju!

Austrija

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer ponudio se mandataru za sastavljanje nove austrijske vlade, šefu Narodne partije (OVP) Sebastijanu Kurcu za ponovno uspostavljanje "tirkizno-plave" koalicije.

Hofer, koji je posle izbora, nakon teškog poraza njegove partije tvrdio da slobodarci odlaze u opoziciju, za televiziju Oe24, preneo je da je ipak spreman za ulazak u vladu, ukoliko Kurc ne uspe da se dogovori sa Zelenima.

On je kazao da je čaks preman i da ispuni najvažniji uslov Kurca, a to je da odustane od zahteva da Herbert Kikl, šef poslaničkog kluba FPO, ponovo bude ministar unutrašnjih poslova.

foto: EPA / Christine Miess

Hofer je istakao da je pre dve nedelje imao razgovor u četiri oka sa Kurcom i da mu je tada preneo ponudu sastavljanje vlade bez Kikla.

Ukoliko Kurc prihvati ponudu FPO, prema njegovim rečima, Kikl bi ostao šef poslaničkog kluba slobodaraca, zadužen za primenu koalicionog sporazuma.

foto: AP/Ronald Zak

OVP je, nakon raspada protekle vlade sa FPO, usled korupcionaške afere "Ibica", jasno stavila do znanja da je bilo kakva saradnja sa FPO moguća samo bez Kikla u novoj vladi.

Inače Kikl je nedavno u izjavi austrijskoj državnoj televiziji ORF kritikovao veze FPO sa Rusijom i Balkanom, koje je podržavao Hofer.

Hofer je ocenio da je ova godina bila sudbinska za FPO.

"Nikada ne bih ni pomislio da će se tako odvijati godina", rekao je on povodom afere "Ibica", koja je dovela do značajnog pada popularnosti stranke.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...