MAKRON PUCA POD PRITISKOM ŠTRAJKOVA: Spreman da poboljša penzionu reformu i razgovara sa sindikatima
Foto: EPA / Ian Langson / Pool

pritisak

MAKRON PUCA POD PRITISKOM ŠTRAJKOVA: Spreman da poboljša penzionu reformu i razgovara sa sindikatima

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron je "spreman da poboljša" plan penzione reforme, zbog kojeg dve nedelje traju štrajkovi i demonstracije, rečeno je jutros u njegovom okruženju uoči novih pregovora vlade sa sindikatima. Makron međutim kaže da "neće odustati" od spornog plana, ali "je spreman da ga poboljša kroz razgovore sa sindikatima", naveli su izvori ukazujući na mogući napredak do kraja ove nedelje.

S novim komesarom zaduženim za pitanje penzione reforme Loranom Pjetraševskim, francuski premijer Eduar Filip popodne će se sastati odvojeno sa sindikalnim vođama i poslodavacima da pokuša da nađe način za izlazak iz krize zbog koje je u velikoj meri paralisan javni saobraćaj. Po predsedništvu Makronu cilj je da se protesti pauziraju pred Božić, ali sindikati koji predvode proteste za sada odbijaju "primirje" pred taj praznik čija proslava počinje za tri dana.

Kompromis koji predviđa Makron, bio bi u vezi sa starosnom granicom za penzionisanje, koja se po sadašnjem planu predviđa da bude 64 godine od 2027, umesto sadašnje 62 godine, da bi se finansijski uravnotežio penzioni sistem. Zaposlenima koji bi se penzionisali ranije, poeni bi se oduzimali, dok bi oni koji bi u penziju otišli ;kasnije, dobijali bonus.

To je neprihvatljivo za sindikate, posebno za najveći, CFDT koji podržava plan da se objedine sadašnja 42 penziona fonda, ali smatra da je starosna granica "crvena linija" koju ne žele da pređu. Juče su stotine hiljada Francuza protestovale zbog najavljenih promena, a štrajkovi koji su onesposobili javni saobraćaj traju skoro dve nedelje.

(Kurir.rs/Beta-AFP/Foto. EPA/Ian Langson / Pool)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track