NASTAVLJAJU SE SUKOBI U INDIJI: Do sada je na protestima poginulo 23 ljudi! Premijer Modi optužuje opoziciju! (VIDEO)
Foto: Profimedia

nasilje

NASTAVLJAJU SE SUKOBI U INDIJI: Do sada je na protestima poginulo 23 ljudi! Premijer Modi optužuje opoziciju! (VIDEO)

Planeta -

U Indiji su i danas nastavljeni sukobi policije i protivnika novog zakona o državljanstvu, u kojima je do sada širom zemlje poginulo 23 ljudi, dok je premijer Narendra Modi iskoristio skup svoje nacionalističke hinduističke partije da brani taj zakon i da optuži opoziciju da gura zemlju u "psihozu straha".

Najviše demonstranata poginulo je u severnoj indijskoj državi Utar Pradeš, gde 20 odsto od 200 miliona stanovnika čine muslimani.

Policija je saopštila da je jedna od 15 žrtava u toj državi osmogodišnji dečak koji je poginuo u gužvi u gradu Varanasi, gde Modi uživa najveću podršku.

Policija je negirala krivicu za smrt demonstranata, prenosi AP.

U državi Utar Pradeš od prošle nedelje zbog učešća u neredima uhapšeno je skoro 900 ljudi.

Vlasti širom Indije preduzele su mere za smirivanje situacije, zabranjujući javna okupljanja i blokirajući pristup internetu.

Premijer je na skupu svoje Indijske narodne partije u Nju Delhiju, na početku kampanje za parlamentarne izbore u februaru, optužio glavnu opozicionu Kongresnu stranku da pokušava da ga svrgne s vlasti.

"Vi koji pokušavate da širite laži i strah pogledajte ono što radim. Ako uočite blo kakav nagoveštaj podela u mom radu, pokažite ih svetu", rekao je Modi i pozvao demonstrante da se uzdrže od napada na policiju i drugih vidova nasilja.

Novi zakon o državljanstvu, između ostalog, omogućava dobijanje državljanstva imigrantima koji nisu muslimani, a koji su ušli u Indiju ilegalno iz nekoliko susednih zemalja.

Državljanstvo će biti omogućeno budistima, hrišćanima, hindusima, Džainsima, Parsima i Sikima koji su napustili Pakistan, Avganistan i Bangladeš zbog verskog progona pre 2015. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja