KINA OGRANIČILA IZVOZ KAPITALA: Sve manje investicija u Evropi zbog restrikcija Pekinga
Foto: Profimedia

manji odliv novca

KINA OGRANIČILA IZVOZ KAPITALA: Sve manje investicija u Evropi zbog restrikcija Pekinga

Planeta -

Kineske investicije u Evropi značajno su pale u poslednjih godinu dana, a jedan od razloga su restrikcije zvaničnog Pekinga.

Naime, ekonomski problemi unutar Kine i trgovinski rat sa SAD glavni su razlozi zbog kojih Kina pokušava da kontroliše "izvoz" novca iz zemlje.

Državna administracija za valutne odnose (SAFE), ključni vladin regulator, saopštila je kako je glavni zadatak za iduću godinu sprečiti "nenormalni" odliv kapitala i onemogućiti nelegalne trgovinske aktivnosti.

Agencija je već preduzela određene korake. U novembru, kaznila je Čajnabank pejments s 4,2 miliona dolara - što je jedna od najvećih kazni ikada izrečenih - zbog isplate novca u inostranstvo, prenosi Seebiz.

foto: Profimedia

Regulator nije otkrio koliko je novca bilo transferisano, ali moglo bi da se radi o desetinama miliona juana jer se kazne određuju prema visini iznosa koji je isplaćen.

Ograničenje iznošenja kapitala proizlazi iz zabrinutosti za kinesku ekonomiju koja je pogođena hlađenjem domaće potražnje i dugotrajnim trgovinskim ratom sa Sjedinjenim Državama. Kako se navodi, Narodna banka Kine dozvolila je slabljenje juana, čime je pomogla državi da se bori protiv negativnih efekata povećanih američkih tarifa.

U prvoj polovini ove godine iz Kine je izašlo 74 milijarde dolara kroz legalne kanale, što je najmanje u poslednjih deset godina, ali je kroz "neregistrovane" transakcije iz Kine izašla rekordna količina novca.

foto: Profimedia

Procenjuje se da je reč o čak 131 milijarde dolara u prvih šest meseci 2019.

Poslednji put kada je velika količina novca koja je iznošena iz zemlje, bilo je to 2015. i 2016. godine, ekonomija je bila u problemima i Narodna banka Kine morala je da devalvira juan i time utiče na finansijska tržišta.

U proseku, količina novca koji napušta Kinu odgovara nivou od šest procenata kineskog BDP-a svake od te dve godine, kažu procene Kineske akademije društvenih nauka.

Ukupno, Kina je izgubila oko 1,28 hiljade milijaardi dolara, i bila je prisiljena da posegne u devizne rezerve kako bi sprečila daljnju deprecijaciju domaće valute.

U te dve godine kineske devizne rezrve potonule su za više od 800 milijardi dolara. Otad je zvanični Peking preduzeo ozbiljne mere ne bi li pojačao kontrolu kapitala i otežao ljudima da zamene novac za stranu valutu ili iznesu sredstva van zemlje.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track