U FRANCUSKOJ KOLAPS! STAJE SA RADOM JOŠ JEDNA RAFINERIJA: Hoće li Makron ipak morati da razmisli o penzionim reformama?!
Foto: Profimedia

19. dan protesta

U FRANCUSKOJ KOLAPS! STAJE SA RADOM JOŠ JEDNA RAFINERIJA: Hoće li Makron ipak morati da razmisli o penzionim reformama?!

Planeta -

Radnici francuskog sindikata CGT glasali su za obustavu proizvodnje u rafineriji Granpui kompanije Total, u okviru protesta zbog vladinog plana penzionih reformi, izjavio je danas jedan zvaničnik sindikata, izveštava Rojters.

"Doneta je odluka da se zaustavi proizvodnja u Granpuiju, ali sa neznatnom većinom glasova. Uprava je zatražila sat vremena da razmotri tu odluku", rekao je sindikalni zvaničnik.

Obustava proizvodnje je već počela u nedelju u drugoj rafineriji nafte Lavera, u vlasništvu kompanije Petrolneos, koja prerađuje 210.000 barela dnevno, nakon sličnog glasanja radnika Sindikata CGT.

Protesti širom Francuske zbog planova predsednika Emanuela Makrona da sprovede reformu penzionog sistema ušli su u 19. dan. Demonstranti pokušavaju da na taj način izvrše pritisak na Makrona da odustane od plana za povećanje starosne granice za odlazak u penziju na 64. godine.

Makron je pre dva dana pozvao sindikate zaposlenih u sektoru transporta da obustave štrajk zbog penzione reforme tokom božićnih praznika kako ne bi došlo do ometanja funkcionisanja saobraćaja.

"Štrajk je opravdan i zaštićen ustavom, ali mislim da ima momenata u životu zemlje kad je dobro napraviti prekid iz poštovanja prema porodicama i porodičnom životu", rekao je Makron.

On je tada naveo da pauza u štrajku ne bi značila da sindikati odustaju od svojih zahteva, već bi pokazala "osećaj odgovornosti i poštovanja prema građanima Francuske" koji su ponekad daleko i koji žele da budu s porodicama tokom praznika.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track