JEZIVO! ZATVORENICI IZ ŠANGAJA POSLALI TAJNU PORUKU: Devojčica iz Londona kupila božićnu čestitku, u njoj je pisalo OVO!
Foto: Youtube

neverovatno

JEZIVO! ZATVORENICI IZ ŠANGAJA POSLALI TAJNU PORUKU: Devojčica iz Londona kupila božićnu čestitku, u njoj je pisalo OVO!

Planeta -

U jednoj novogodišnjoj čestitki koju prodaje britanski lanac supermarketa Tesko, a u Londonu je pronašla devojčica, pisalo je: "Mi smo strani zatvorenici u šangajskom zatvoru Kuinpgu. Prisiljeni smo na rad protiv svoje volje", preneo je "Sandej tajms".

Zatvorenici su napisali da onaj ko pronađe poruku zovne bivšeg novinara, Pitera Hamfrija, koji je istraživao prevare u kompanijama, pa je i sam bio zatvoren u Kuipgu od 2014. do 2015. godine.

Tesko je u nedelju suspendovao narudžbine od kineskog dobavljača božićnih čestitki i rekao da je pokrenuo istragu, preneo je Rojters.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izjavio je danas da u šangajskom zatvoru ne prisiljavaju zatvorenike da rade protiv svoje volje. On je rekao da je to farsa koju je izmislio Hamfri.

"Nikad nisam imao nikakvu mogućnost da učinim bilo šta kako bih lažirao ovaj incident i ovu priču", rekao je Hamfri za Rojters.

"Ova poruka zatvorenika u Kini stigla je u božićnoj čestitki koju je kupila porodica koju nikada nisam sreo", dodao je on.

Hamfri je naveo da poruka odgovara svemu što zna i o čemu je razgovarao sa bivšim zatvorenicima koji su pušteni ove godine i koji su mu potvrdili da pakuju božićne čestitke za Tesko.

Hamfri je proveo 23 meseca u zatvoru pod optužbom da je ilegalno privatno snimao kineske građane i te informacije prodavao klijentima, među kojima je i GlaksoSmitKlajnu. On je tokom sudenja rekao da nije znao da je ono što je radio u Kini ilegalno.

"Sandej tajms" je naveo da je poruku pronašla u Londonu šestogodišnja devojčica Florens Vajdikomb, koja je pokazala svom ocu. On je potom kontaktirao Hamfrija preko LinkdIna.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track