AMERIKA SE SPREMA ZA NAJMASOVNIJE VOJNE VEŽBE U EVROPI DO SADA: NATO se grupiše na samoj ruskoj granici!
Foto: Profimedia

vojne vežbe

AMERIKA SE SPREMA ZA NAJMASOVNIJE VOJNE VEŽBE U EVROPI DO SADA: NATO se grupiše na samoj ruskoj granici!

Planeta -

Ratne igre su još jedan planirani vojni događaj NATO-a koji je usledio nakon što se SAD u avgustu povukla iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg domata. Taj sporazum je Amerika potpisala sa SSSR 1987. godine, a on se smatra jednim od glavnih bezbednosnih stubova u Evropi.

Nemačke novine Junge Welt su objavile da će NATO vežbe koje nose naziv "Zaštitnik Evrope - 2020" obeležiti najmasovniji transfer američkih snaga na evropski kontinent u poslednjih 25 godina.

Nedavni članak kaže da planovi za vojne vežbe predviđaju da se američke trupe prvo presele preko Atlantika u Zapadnu Evropu, odakle će biti prebačene u Poljsku i baltičke države. Oni će na kraju biti smešteni tamo, u neposrednoj blizini ruske granice, prenosi Sputnjik.

"Zvanično, to će biti vežbe američkih snaga", tvrdi se u članku, dalje navodeći da će u stvari članice NATO-a izvesti probu kako bi izgledala ofanziva "u slučaju rata protiv Rusije".

Prvi manevri trupa se očekuju oko februara, nakon završetka sezone odmora. U vežbama učestvuje 18 država članica, uključujući i Nemačku.

U oktobru je objavljeno da su NATO saveznici u Nemačkoj održali niz navodno prikrivenih ratnih igara, samo dva meseca nakon propasti Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa između Rusije i SAD.

Prema pisanju nemačkog lista Kronen Zeitung, tokom vežbi će se koristiti ratni avioni koji bi mogli da budu opremljeni nuklearnim oružjem u slučaju rata.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track