Najnovije vesti

15 GODINA OD STRAVIČNOG CUNAMIJA U INDIJSKOM OKEANU: Talasi visine i do 17,5 metara zbrisali su 230.000 života! (VIDEO)
Foto: Profimedia

NAJSMRTONOSNIJA KATASTROFA

15 GODINA OD STRAVIČNOG CUNAMIJA U INDIJSKOM OKEANU: Talasi visine i do 17,5 metara zbrisali su 230.000 života! (VIDEO)

Planeta

Širom Azije danas je, na 15. godišnjicu cunamija u Indijskom okeanu, odata pošta za 230.000 žrtava jedne od najsmrtonosnijih katastrofa u istoriji čovečanstva.

Jutro posle Božića 2004. godine, zemljotres jačine 9,1 stepen sa epicentrom u blizini ostrva Sumatra izazvao je cunami sa talasima visine i do 17,5 metara koji su prekrili obale Indonezije, Šri Lanke, Indije, Tajlanda i devet drugih zemalja, ostavljajući za sobom pustoš.

Komemorativne svečanosti održane su u indonežanskoj provinciji Aceh, gde su kompletna sela sravnjena sa zemljom, a više od 125.000 ljudi nestalo u džinovski talasima, prenosi Rojters.

Od tada je to područje većim delom obnovljeno, a unutar rizične zone izgrađeno je oko 25.600 stambenih, komercijalnih, vladinih i školskih zgrada.

Sa memorijalne ceremonije na Tajlandu, gde je poginulo više od 5.300 ljudi, među kojima su bili i turisti, govornici su pozvali na veću svest i pripremljenost za katastrofe.

Preživeli iz tajlandskog ribarskog sela Ban Nam Kem, koje je najgore pogođeno u cunamiju sa najmanje 1.400 žrtava, održaće večeras bdenje sa upaljenim svećama.

U Indiji, gde je poginulo više od 10.000 ljudi, preživeli takođe planiraju memorijalne ceremonije. U Šri Lanci poginulo je 35.000 ljudi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...