PALE TEŠKE REČI! POLJSKI PREMIJER OPTUŽIO PUTINA DA LAŽE: Nije dugo trebalo da stigne oštar odgovor iz Moskve
Foto: EPA/MILAN KAMMERMAYER, EPA

prepucavanje

PALE TEŠKE REČI! POLJSKI PREMIJER OPTUŽIO PUTINA DA LAŽE: Nije dugo trebalo da stigne oštar odgovor iz Moskve

Planeta -

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da ruski predsednik Vladimir Putin laže o Drugom svetskom ratu, kako bi skrenuo pažnju sa ruskih neuspeha.

On je to kazao povodom Putinove izjave u kojoj je okrivio Poljsku za izbijanje Drugog svetskog rata, zbog čega je u petak ruski ambasador u Poljskoj pozvan na razgovor u poljsko Ministarstvo spoljnih poslova kako bi dobio zvaničnu protestnu notu, prenosi AP.

"Predsednik Putin je lagao o Poljskoj u brojnim prilikama i to radi namerno. To se obično dešava u situaciji kada vlasti u Moskvi osećaju međunarodni pritisak zbog svojih poteza. I taj pritisak nije na istorijskoj, već na geopolitičkoj sceni", rekao je Moravjecki.

Kao primere neuspeha Rusije, Moravjecki je naveo suspenziju ruskih atletičara zbog dopinga, nedavno produženje sankcija EU, kao i sankcije SAD zbog izgradnje Severnog toka.

"Smatram te reči predsednika Putina kao pokušaj da se prikriju ti problemi", rekao je Moravjecki.

Pozivanje ruskog ambasadora u poljsko Ministarstvo spoljnih poslova predstavlja pokušaj Varšave da izmeni situaciju u svoju korist, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je za televiziju Rusija 1 rekla da je pozivanje ruskog ambasadora postalo "diplomantska rutina" i da ne predstavlja vrstu "diplomatskog vrhunca", prenosi Itar Tas.

"Zašto su se tako poneli, zašto su tako reagovali? Odgovor je veoma jednostavan - da bi promenili situaciju u svoju korist i rekli 'Možda se desilo ovako, ali ne baš' ", rekla je Zaharova. Inače, Putin je poljskog ambasadora u nacističkoj Nemačkoj nazvao "ološem i anti-semitskom svinjom" jer je hteo da izgradi spomenik Hitleru u Varšavi zbog proterivanja Jevreja u Afriku.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/MILAN KAMMERMAYER, EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track