RUSIJA I UKRAJINA SKLOPILE SPORAZUM POSLE 5 DANA PREGOVORA: Da su zakasnile samo dan, moglo je sve da propadne
Foto: Profimedia

dogovor o tranzitu gasa

RUSIJA I UKRAJINA SKLOPILE SPORAZUM POSLE 5 DANA PREGOVORA: Da su zakasnile samo dan, moglo je sve da propadne

Planeta -

Ruske i ukrajinske kompanije potpisale su finalni petogodišnji sporazum kojim se garantuje da tranzit ruskog gasa za Evropu prolazi kroz Ukrajinu, saopštili su ruska državna naftna kompanija Gasprom i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Kako je preneo Rojters, sprazum je potpisan samo 24 sata pre isteka prethodnog ugovora o tranzitu ruskog gasa. Britanska agencija dodaje da je sporazum postignut posle petodnevnih mukotrpnih pregovora dve strane i posle sastanka Zelenskog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ranije ovog meseca.

"Posle pet dana neprekidnih bilateralnih razgovora u Beču, konačna odluka je doneta i postignut je konačni sporazum", saopštio je generalni direktor Gasproma Aleksej Miler.

Zelenski je izrazio zadovoljstvo zbog postignutog sporazuma, dodajući da bi dogovor sa Rusijom mogao da bude produžen za dodatnih 10 godina.

"Evropa zna da nećemo posustati kada je u pitanju energetska bezbednost", poručio je Zelenski na svom Fejsbuk nalogu, dodajući da će Ukrajina od petogodišnjeg sporazuma imati dobit od najmanje sedam milijardi američkih dolara.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track