Najnovije vesti

6 TEORIJA ZAVERA KOJE SU OBELEŽILE OVU DECENIJU Melanijina dvojnica, Finska ne postoji, a jedan zločin je tek misterija
Foto: AP/Profimedia

velike misterije

6 TEORIJA ZAVERA KOJE SU OBELEŽILE OVU DECENIJU Melanijina dvojnica, Finska ne postoji, a jedan zločin je tek misterija

Planeta

Bilo da se radi o o sletanju na Mesec ili napadu na Kule bliznakinje 11. septembra, teorije zavere su uvek popularne širom sveta.

Poslednjih deset godina, bile su centralna tema i u međunarodnoj politici.

Evo samo nekoliko primera:

Nestali malezijski avion

Nestanak aviona sa 239 putnika na letu NH370 8. marta 2014. do danas je prava misterija. Boing je nestao sa radara, a od tada je iz Indijskog okenana izvučeno tek nekoliko delova letelice.

foto: EPA

Brojne potrage nisu urodile plodom, a ni mnoge porodice stradalih nisu zadovoljne zvaničnim izveštajima i objašnjenjima. Bilo je teorija da se pilot namerno sručio u more i tako sve odveo u smrt ili da je, pak, misteriozni putnik oteo letelicu. Jedna od najluđih teorija govori da je avion na letu MH370 isti onaj MH17 koji se nekoliko meseci kasnije srušio u Ukrajini!

Melanija Tramp ima dvojnicu

Zna se da nije lako biti prva dama i pratiti supruga, pogotovo, američkog predsednika svuda po svetu. Zato su se i pojavili navodi da Melanija Tramp jednostavno u određenim prilikama koristi dvojnicu kada ne može ili ne želi da učestvuje na nekom javnom događaju.

Prve takve spekulacije su se pojavile 2017. godine. Tviteraši su otišli čak korak dalje upoređujući njene slike koje bi trebalo da predstavljaju dokaz da se ne radi o istoj osobi.

Bagdadi je samo glumac pod kontrolom Mosada

Čini se da je ozloglašeni lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi umirao već nekoliko puta, a navodno, konačna potvrda njegove smrti dogodila se ove godine.

foto: Profimedia

Uprkos svemu, on ostaje jedna od najmisterioznijih ličnosti današnjice. Jedna od teorija koja je zaživela na internetu kaže da su SAD, Izrael i Britanija stvorile ID kako bi na jednom mestu držale najopasnije teroriste. Tako je Mosad obučio i izvesnog Sajmona Eliota ili Bagdadija, a pojavile su se fotografije na kojima se Džon Mekejn rukuje sa Bagdadijem.

Iako se veoma brzo utvrdilo da se radi o fotomontaži i neproverenim glasinama, Bagdadijev život, ali i smrt ostaje tema koja će i dalje privlačiti veliku pažnju javnosti.

SAD kreirale ebolu

Od 2014. do 2016. godine, epidemija ebole u Africi je bila na vrhuncu kada je na zapadu kontinenta umrlo oko 11.000 ljudi. Nedugo nakon izbijanja, libijske novine Dejli obzerver su navele da je američka vlada kreirala ebolu kao biološko oružje. Izvesni doktor iz Liberije, Siril Broderik, tvrdio je da u zaveru umešana i mnoga poznata udruženja poput Lekara bez granica ili Svetske zdravstvene organizacije. Ubrzo se priča raširila širom sveta.

foto: AP

Finska ne postoji

Otkad se ponovo proširila teorija da je Zemlja ravna, na internetu su mogli da se nađu komentari da Australija ne postoji i da su njeni stanovnici zapravo glumci. I ne samo to, jedan korisnik društvene mreže Redit je uveren da ne postoji ni Finska. Naime, po toj suludoj priči, Japan je uz dozvolu Sovjetskog saveza, kreirao teritoriju "(Finsku) gde se može ići u ribolov bez ikakvih restrikcija. Riba je potom transportovana kroz SSSR do Japana, a u sve su bile umešane i Ujedinjene nacije?!

Džefri Epstajn nije izvršio samoubistvo

Većina ovih teorija uglavnom izaziva smeh, ali jedan događaj iz 2019. godine je toliko neverovatan kao da je deo nekakvog trilera. Prosto je nemoguće da se to zaista dogodilo usred Amerike.

foto: Profimedia

Naime, bogataš i pedofil Džefri Epstajn navodno je izvršio samoubistvo u ćeliji zatvora u Njujorku i to na način na koji su mnogi stručnjaci utvrdili da je nemoguće.

Ubrzo je klupko počelo da se odmotava, pa je svetska javnost saznala mnoge dugo čuvane tajne. Epstajn je vodio čitavu pedofilsku mrežu, zlostavljao je niz devojčica decenijama, a među "klijentima" su mu bili brojni političari, prinčevi, bogataši i drugi pripadnici svetskog džet-seta.

Epstajn se družio sa Bilom Klintonom, Donaldom Trampom i sinom kraljice Elizabete, princom Endruom. Nije ni čudo što se smatra da je ućutkan.

Autopsija je pokazala da mu je vrat slomljen na nekoliko mesta, što može da se dogodi tokom vešanja, ali je patolog, koga je unajmila milijarderova porodica, istakao da povrede više odgovaraju davljenju, odnosno, da je ubijen. Osim toga, baš te noći čuvari ga nisu držali na oku iako zatvor važi za veoma obezbeđen. Bilo kako bilo, krajnje neuobičajen slučaj u novijoj američkoj istoriji.

Kurir.rs

Foto:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...